Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 23:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές

DBRS: Αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές, προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος DBRS, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες.

Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Scope Ratings, ενώ είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας.

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη θετική άποψη του καναδικού οίκου για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις πριν από την πανδημία που βοήθησαν την χώρα να επιδείξει ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της COVID-19 και τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα, που αυξήθηκαν σε 32,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021, έδωσαν στην κυβέρνηση δημοσιονομικό χώρο για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας εφαρμόζοντας μέτρα στήριξης.

Επίσης, παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020 ήταν ηπιότερη από την αρχική εκτίμηση, δημιουργώντας το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη μέχρι τώρα το 2021, σύμφωνα με τον DBRS. Επιπλέον, o οίκος κρίνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), με τον δείκτη NPL να μειώνεται στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021 από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019. 

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντανακλά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του οίκου για τη χώρα στις κατηγορίες: «Δημοσιονομική διαχείριση και πολιτική», «Οικονομική δομή και Απόδοση» και «Νομισματική πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα».

Σε ό,τι αφορά την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, σε θετικές από σταθερές, αντικατοπτρίζουν την άποψή της ότι οι μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά. 

Όπως σημειώνει, παρά την υγειονομική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, βελτιώνοντας έτσι τη δυναμική της ανάπτυξης. Μάλιστα, ο οίκος τονίζει ότι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται έντονα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ υποδηλώνουν ανάκαμψη 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ανάπτυξη 6,9% στο πρώτο μισό του 2021 έναντι του αντίστοιχου α΄ εξαμήνου του 2020.

Επιπλέον, τα στοιχεία από τις διεθνείς πτήσεις έδειξαν, μετά από ένα σχετικά αδύναμο ξεκίνημα, ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού τομέα το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις αφίξεις να φτάνουν στο 93% των επιπέδων του 2019.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Σημειώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ήτοι το γνωστό “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που πιθανότατα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των αντιστοιχων χωρών της ευρωζώνης.

Στην αναβάθμιση του οίκου DBRS Morningstar αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντάς την θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα: 

«O οίκος αξιολόγησης “DBRS Morningstar” προχώρησε, σήμερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ(Low) σε ΒΒ.

Η αναβάθμιση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη “Scope Ratings”.

Είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας, και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία.

Εξελίξεων οι οποίες είναι καρπός – και ταυτοχρόνως πιστοποίηση και επιβράβευση – των ορθών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής.

Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, στην έκθεσή του, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι προοπτικές της έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.

Κάτι που οφείλεται – όπως υπογραμμίζει και ο οίκος – στα μέτρα στήριξης τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση το 2020, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, “παρά την υγειονομική κρίση”, καθώς και στην ώθηση την οποία θα δώσει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να λάβει η χώρα μας τα επόμενα έτη.

Αξιοποίηση με βάση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση, “αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις”.

Επιπρόσθετα, ο οίκος κάνει ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που – όπως τονίζει – μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων, εντός του 2022, καθώς και στο ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τη συστηματική, σκληρή δουλειά, με όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα, μετριοπάθεια και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας και των πολιτών της. Θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες και υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, προκειμένου να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν καταστεί ρεαλιστικοί.

Ένας εξ αυτών είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Η προσπάθειά μας για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανταγωνιστική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική είναι διαρκής».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News