Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 12:23
BUSINESS & FINANCE

Ν. Καραμούζης: Δεν βλέπω ανάκαμψη τύπου V το 2021

Ανέφικτη θεωρεί ο πρόεδρος της Grant Thornton και executive chairman SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης το σενάριο για οικονομική ανάκαμψη τύπου V το 2021, εκτιμώντας πως η μεταβολή του ΑΕΠ την ερχόμενη χρονιά θα είναι μεν θετική αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας θα επεκταθούν και στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

«Εκτιμώ ότι, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ της χώρας θα είναι γύρω στο -8% το 2020 και δεν βλέπω V τύπου οικονομική ανάκαμψη το 2021» αναφέρει συγκεκριμένα σε άρθρο του με τίτλο «Πανδημία & Οικονομική Ανάκαμψη: Οι προκλήσεις μπροστά μας» που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Grant Thornton.

Όπως σημειώνει, η πανδημία σταδιακά, μετασχηματίζει τα οικονομικά και παραγωγικά δεδομένα της χώρας, με θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες: επιταχύνει τις εξελίξεις όσον αφορά της διάδοση νέων τεχνολογιών, ωθεί τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, διευρύνει ταχύτατα τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές και την εξ’ αποστάσεως εργασία. Ταυτόχρονα, όμως, όπως παρατηρεί, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες (τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν αύξηση του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών μεταξύ 240-490 εκατ.) και τα προβλήματα απασχόλησης και ανεργίας, πολλαπλασιάζει την υπερχρέωση των επιχειρήσεων, αυξάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, διευρύνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, “τιμωρεί” μια σειρά από κλάδους.

Ο κ. Καραμούζης εκτιμά πως, εξερχόμενη της πανδημίας, η χώρα πιθανότατα το β ΄εξάμηνο του 2021, θα αντιμετωπίσει πέντε μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες άσκησης αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.

Οι προκλήσεις αυτές αφορούν: τις δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια και πριμ κινδύνου δανεισμού, του Δημοσίου από τις αγορές και των τραπεζών από την ΕΚΤ, που δεν είναι διατηρήσιμα μεσοπρόθεσμα, την αυξανόμενη χρηματοοικονομική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη μεταρρυθμιστικής κόπωσης και συνεπώς την καθυστέρηση υλοποίησης ρηξικέλευθων παρεμβάσεων στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και ζητήματα που συνδέονται με τους πόρους του νέου Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News