Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 14:46
ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη, όπως προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αερολιμένων ACI Europe.

Πιο συγκεκριμένα, 193 ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχουν περιέλθει, αυτή τη στιγμή, σε κατάσταση κινδύνου και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αντιμετωπίσουν έντονο ζήτημα βιωσιμότητας, ιδίως εφόσον η επιβατική κίνηση παραμείνει στα υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διακινούν λιγότερους από 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως. Όμως, και τα μεγαλύτερα έχουν έρει αντιμέτωπα με πολλαπλά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 20 κορυφαία αεροδρόμια, κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2020, έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο ισούται με το 60% των ετήσιων εσόδων τους.

«Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, αποτυπώνουν μια δραματική εικόνα. Σε οκτώ μήνες κρίσης, όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καίνε τα ταμειακά αποθέματα, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τα έσοδα να απέχουν παρασάγγας από τα λειτουργικά έξοδα» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβετς.

Τον Σεπτέμβριο, στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες καταγράφηκε κάμψη της επιβατικής κρίσης κατά 73%, καθώς διακινήθηκαν 172,5 εκατ. επιβάτες λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Έτσι, οι συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν πλέον το 1,29 δισεκατομμύριο επιβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ACIT Europe αντιπροσωπεύει πάνω από 500 αεροδρόμια σ’ όλη την Ευρώπη, σε σύνολο 740 μικρών, μεσαίων και μεγάλων αερολιμένων που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News