Κόσμος Πέμπτη 15/10/2020, 15:09
ΚΟΣΜΟΣ

Πληθαίνουν οι «σειρήνες» για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, την ώρα που η Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι ανέτοιμες μπροστά στο αυξανόμενο νεό κύμα μολύνσεων. Τα νέα κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 100.000 ημερησίως στη γηραιά Ήπειρο, περίπου ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου, γεγονός που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή των πολιτών τους.

Στη διάρκεια online ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τον κορωνοϊό να είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου, φτάνοντας το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως.

Ο ίδιος παρατήρησε πάντως πως «παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους» επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας. «Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μεσά στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί πάνω από 7,25 εκατ. κρούσματα και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

«Επιδείνωση της κατάστασης επί τρεις συνεχόμενους μήνες»

Σχολιάζοντας την εικόνα της πανδημίας στα ευρωπαϊκά κράτη, κοινοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο για επιδεινωση της κατάστασης τους τρεις τελευταίους μήνες, σημειώνοντας ως «ιδιαίτερα ανησυχητική» την αύξηση στα ποσοστά των θανάτων, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας. Αναφορικά με το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη που εξετάζονταν κυρίως όσοι είχαν συμπτώματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νεό κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

«Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν είναι ακόμη προετοιμασμένες»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα πως «ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», καλώντας τα κράτη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

«Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν ασφαλή, οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα εμβόλια COVID-19 για όλους στην ΕΕ, μόλις καταστούν διαθέσιμα. Μόνο ενεργώντας μαζί θα αποφύγουμε την κακοφωνία και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Όπως επισήμανε η Κομισιόν, τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης σημείωσε πως τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που είχε κάνει η Επιτροπή τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ’ έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να προετοιμασθούν για πιθανή διανομή εμβολίων που μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News