Κόσμος Τετάρτη 14/10/2020, 16:12
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, που κατέρριψε και το αρνητικό ρεκόρ των ΗΠΑ

Covid-19: Έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, που κατέρριψε και το αρνητικό ρεκόρ των ΗΠΑ

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς οι έως τώρα προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχουν αποδώσει. Την τελευταία εβδομάδα η γηραιά ήπειρος ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά από την άνοιξη, όταν η έκρηξη των κρουσμάτων είχε οδηγήσει σε ολικά lockdown. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Wall Street Journal, οι 27 χώρες της Ε.Ε. και η Βρετανία κατέγραψαν κατά μέσο όρο 78.000 πιστοποιημένα κρούσματα ημερησίως την εβδομάδα έως τις 12 Οκτωβρίου ή 152 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Στο ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 49.000 πιστοποιημένα κρούσματα ημερησίως ή 150 ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Αρκετούς μήνες μετά την επιβολή των lockdown που πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, καθώς βλέπουν τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν. Προσπαθούν να αποφύγουν πάντως την γενική καραντίνα, καθώς κάτι τέτοιο θα ωθούσε σε νέα βαθιά ύφεση την οικονομία, που ήδη έχει χάσει την ορμή της στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, μετά την δυναμική ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο. 

Όπως σχολιάζει η WSJ η εικόνα στην Ευρώπη σήμερα θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, όταν τα κρούσματα είχαν εκτιναχθεί στα ύψη σε μία σειρά πολιτειών, από την Φλόριντα έως την Καλιφόρνια. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων υπερβαίνει τα 250 ανά εκατομμύριο κατοίκων, που ήταν το αρνητικό ρεκόρ των ΗΠΑ το καλοκαίρι. 

 
Πηγή: Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News