Κόσμος Τετάρτη 14/10/2020, 16:04 REUTERS
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο δεν περιμένει κυρώσεις στην Τουρκία

φωτ. Reuters

Μακριά παραμένει το σενάριο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, όπως επανέλαβε γερμανική πηγή, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Η Γερμανία δεν περιμένει μια απόφαση για νέες κυρώσεις στην Τουρκία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο τάσσεται εναντίον των τελευταίων ενεργειών της Τουρκίας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις» διευκρίνισε, ωστόσο.

Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας, η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα επιθυμεί να θέσει το ζήτημα της νέας τουρκικής Navtex στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συζήτηση για κυρώσεις. «Δεν θεωρούμε ότι η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει. Αλλά θα δούμε» έσπευσε να προσθέσει, εμμένοντας στο ζήτημα των μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε να επανεξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο, με το ανακοινωθέν να μην κάνει ρητή αναφορά στην επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας επιδεινώθηκε εκ νέου, εξαιτίας της τουρκικής Navtex για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελλόριζου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News