Κόσμος Τετάρτη 14/10/2020, 16:02
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΝΕΙ «ΣΗΜΑ» ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ

Κορωνοϊός: Το Βερολίνο δίνει «σήμα» στα κρατίδια για αυστηρότερα μέτρα

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και νέους περιορισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης επιδιώκει να επιβάλει το Βερολίνο για τις περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, εφαρμόζοντας μάλιστα νέο όριο «συναγερμού». Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση κατά την σημερινή – «ιστορικών διαστάσεων», όπως την χαρακτήρισε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν – τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε σε αριθμούς που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για μια «δύσκολη διαβούλευση, εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα».

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σύμπτωση απόψεων με όλους τους πρωθυπουργούς σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας όταν διαπιστώνονται 35 – αντί για 50, που ισχύει σήμερα – νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα προταθεί επιπλέον υποχρέωση της χρήσης μάσκας όπου συγκεντρώνονται περισσότερα άτομα ή παραμένουν για περισσότερο χρόνο. Υπό τις ίδιες συνθήκες, μπαρ και κλαμπ θα παραμένουν κλειστά.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται ακόμη να ζητήσει από τα κρατίδια να περιορίσουν τον ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, το αργότερο όταν ξεπεραστεί το μέτρο των 35 νέων κρουσμάτων. Οι ακριβείς αριθμοί και οι επιμέρους όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής διαβούλευσης, αλλά οι επαγγελματίες οι οποίοι θα θιγούν, θα λάβουν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Το έγγραφο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στην ισχύουσα απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία ατόμων που προέρχονται από «περιοχές κινδύνου», προβλέπει ωστόσο ότι ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατιδιακές αρχές θα απευθύνουν «κατεπείγουσα» έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο , «να βελτιώσει» τα μέτρα βοήθειας για τους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχό της, καθώς εκτιμάται ότι και κατά τους επόμενους μήνες πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με σοβαρούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News