Κόσμος Τρίτη 27/10/2020, 12:27
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη μπροστά στο δίλημμα των lockdown

Σαρωτικό, επώδυνο, εκτός ελέγχου. Είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς, που συνοδεύουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη. Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είναι πλέον η νέα κανονικότητα για πολλές χώρες της ηπείρου σε μία εξέλιξη που τρομάζει και ενισχύει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Παράλληλα εντείνεται και η πίεση στις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικές αποφάσεις εδώ και τώρα. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν επιστρέψει σχεδόν παντού. Αν δεν αποδώσουν το επόμενο βήμα θα είναι αυτό που όλοι ήθελαν να αποφύγουν: ένα γενικό lockdown. 

Προ εβδομάδων κληθείς να σχολιάσει τι θα σήμαινε μία τέτοια εξέλιξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε πει πως τα ταμειακά διαθέσιμα για την αντιμετώπισή της υπάρχουν, αλλά για την πραγματική οικονομία ένα ολικό lockdown θα ήταν καστροφή. Με την Ευρώπη να βιώνει ήδη την βαθύτερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία και τους ειδικούς να ρίχνουν συνεχώς τον πήχυ για τις προοπτικές ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαίωναν πως η γενική καραντίνα δεν είναι στα χαρτιά, αν και είχαν αναγκαστεί να επιβάλλουν τοπικά lockdown και μέτρα σε οριζόντια βάση, όπως καθολική χρήση της μάσκας.

Από την πρώτη στιγμή όμως ειδικοί του χώρου υγείας και πολιτικοί τόνιζαν επίσης πως εάν αυτά τα βήματα δεν αποδώσουν, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές, ακόμη και με σοβαρό κόστος για την οικονομία. Εξάλλου αν η υγειονομική κρίση αφεθεί εκτός ελέγχου, μεσοπρόθεσμα το πλήγμα για την οικονομία θα είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερο από το άμεσο πλήγμα ενός lockdown. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Bild η Γερμανία οδεύει προς ένα light lockdown, με αυστηρά μέτρα για εστιατόρια, μπαρ, δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις, αλλά χωρίς κλείσιμο σχολείων αυτή τη φορά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την έξαρση των κρουσμάτων και υπογράξμισε την ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα. Όπως είπε τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, αλλά ιδανικά να εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Η Γερμανία έως τώρα τα έχει πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν αυτό θα έχει συνέχεια. Είναι στο χερι μας» τόνισε.

Ανάλογη στρατηγική φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν Γαλλία και Ιταλία, δύο χώρες οι οποίες είχαν επιβάλλει αυστηρότατα lockdown στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τεράστιο κόστος οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και που γνωρίζουν πολύ καλά πως οι καθυστερήσεις στην επιβολή μέτρων έχου και οδυνηρές συνέπειες. 

Ισπανία, Ιρλανδία, αλλά και Βρετανία είναι επίσης χώρες που δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ και οι χώρες της Βαλκανίων, καθώς βλεπουν τα κρούσματα να καλπάζουν οδηγούνται σε ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα. Οι πρώτες τέτοιες σκέψεις έρχονται στο προσκήνιο και στην Πολωνία που την άνοιξη χάρη στο lockdown είχε περιορίσει σε τέτοιο βαθμό τον αριθμό των κρουσμάτων ώστε να διακηρύξει ότι η Covid-19 «δεν είναι πια απειλή».

Οι ευρωπαϊκές χώρες, σχολιάζουν ειδικοί, είχαν στα τέλη της Άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού την ευκαιρία, καθώς οι μολύνσεις είχαν υποχωρήσεις αισθητά, να προετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα. Οι περισσότερες όμως εμφανίζονται σήμερα να έχουν αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News