Κόσμος Παρασκευή 16/10/2020, 09:15
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 37 κρούσματα μετά από πάρτι γενεθλίων στη Νέα Υόρκη

Τουλάχιστον 37 άτομα προσβλήθηκαν από κορωνοϊό σε πάρτι γενεθλίων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το πάρτι διοργανώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου σε γνωστό νυχτερινό κέντρο του Λονγκ Άιλαντ. Την Τετάρτη οι αρχές της κομητείας Σάφολκ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: από τους 81 καλεσμένους στο πάρτι – οι διοργανωτές του οποίου παραβίασαν το όριο των 50 ατόμων που ισχύει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης – οι 29 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ οκτώ άλλοι – συγγενείς των συμμετεχόντων – επίσης μολύνθηκαν.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει περίπου 334 επαφές των ασθενών, έχουν θέσει 270 ανθρώπους σε καραντίνα και οκτώ σχολεία ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν κρούσματα Covid-19 μεταξύ των μαθητών τους μετά το πάρτι αυτό. Στο νυχτερινό κέντρο, το οποίο είναι προσωρινά κλειστό, επιβλήθηκε πρόστιμο 12.000 δολαρίων.

«Μέχρι τώρα δεν είχαμε άλλο τέτοιο περιστατικό υπερμετάδοσης στην κομητεία Σάφολκ», έγραψε στο Twitter ο Στιλ Μπελόν, επικεφαλής της κομητείας. «Οι πολίτες θα πρέπει να είμαι υπεύθυνοι, διαφορετικά θα πληγεί και πάλι η οικονομία», προειδοποίησε.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες η πολιτεία της Νέας Υόρκης – η οποία είχε καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αφού κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νεκρών (33.000) κυρίως την άνοιξη – βλέπει τις επιδημικές εστίες να πολλαπλασιάζονται, κυρίως στις συνοικίες όπου ζουν υπερορθόδοξοι Εβραίοι, όπως το Μπρούκλιν, αλλά και στις κομητείες Ρόκλαντ και Όραντζ.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις συνοικίες όπου παρατηρούνται πολλά κρούσματα, στους οποίους περιλαμβάνεται το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και η μείωση σε 10 του αριθμού των ατόμων που συγκεντρώνονται σε χώρους λατρείας, κάτι που επηρεάζει πολύ τις συναγωγές ιδίως αυτή την εορταστική περίοδο για τους Εβραίους. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ευρώπης, όπου αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα καθώς έχει επιστρέψει η επιδημία, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο υπερασπίστηκε χθες τα νέα, προσωρινά μέτρα.

«Πιστεύω ότι τα δικαστήρια θα κατανοήσουν ότι οι υγειονομικοί μας υπεύθυνοι μιλούν για έναν άμεσο και ξεκάθαρο κίνδυνο» τόνισε χθες. «Αν του επιτεθούμε με αποφασιστικότητα, (οι περιορισμοί) θα είναι μόνο για μερικές εβδομάδες και μετά θα μπορέσουμε να τους χαλαρώσουμε» εκτίμησε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News