ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά την Covid: Μπορεί η οικονομία να κερδίσει περισσότερα από όσα έχασε;

Μετά την Covid: Μπορεί η οικονομία να κερδίσει περισσότερα από όσα έχασε;

Η μάχη κατά της Covid-19 δεν έχει τελειώσει. Καθώς όμως ο εμβολιασμός προχωράει, τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν και οι οικονομίες είναι σε φάση επανεκκίνησης, αρχίζουν να διακρίνονται τα πρώτα στοιχεία της επόμενης ημέρας: οι μεγάλες προκλήσεις, αλλά και οι εξίσου σημαντικές ευκαιρίες. Μπορεί λοιπόν αυτή η άνευ προηγουμένου υγειονομική και οικονομική κρίση που δοκίμασε την ανθρωπότητα, να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους;

Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν να απαντήσουν αναλυτές της McKinsey, οι οποίοι και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν οι οικονομίες να κερδίσουν περισσότερα από όσα έχασαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Για να δούμε όμως πώς θα φτάσουμε εκεί, ας εξετάσουμε πρώτα τι έχει γίνει έως τώρα. 

Τα κράτη- μέλη του ΟΟΣΑ έχουν βιώσει τουλάχιστον δύο κύματα με κορύφωση κρουσμάτων και θανάτων (τα περισσότερα έχουν περάσει και ένα τρίτο), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να μην έχει επιστρέψει ακόμη στα προ Covid επίπεδα. 

Καμία από τις χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει να θέσει την πανδημία υπό πλήρη έλεγχο, να διακηρύξει τη νίκη της επί του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο γίνεται σαφές από τα δεδομένα ότι η οικονομική πορεία όλων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πόσο έγκαιρα και αποτελεσματικά έδρασαν για να βάλουν φρένο στον ιό, αλλά και να στηρίξουν τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την καλύτερη εικόνα έχουν να επιδείξουν οι χώρες εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας και τα πιο ισχυρά σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης. 

Four types of economic or public-health outcome emerged in 2020.Πολλοί παράγοντες διαδραμάτισαν ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα χτύπησε την πόρτα της ο ιός και πόσο έτοιμη ήταν να τον αντιμετωπίσει. Αν και τα lockdown πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα, εκείνοι που δεν καθυστέρησαν να λάβουν την απόφαση είδαν χαμηλότερο αριθμό θανάτων και καλύτερες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, ακόμη και εάν βραχυπρόθεσα είδαν το ΑΕΠ να βουλιάζει. Καθοριστικός παράγοντας ήταν βεβαίως και το πόσο σύντομα ήρθε η στήριξη του συστήματος υγείας και της πραγματικής οικονομίας. 

Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αλλάξει αποφάσεις και δράσεις. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα; Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το πώς θα πετύχουμε τη διπλή προστασία ανθρώπινων ζωών και βιοτικού επιπέδου. Η αισιοδοξία των αναλυτών της McKinsey στηρίζεται σε τρεις παραδοχές: 

α) Το 3% με 4% της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι εφικτό με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν χρειάζεται ένα «θαύμα παραγωγικότητας».

β) Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στην ανάπτυξη διαρκείας και την ανάπτυξη για όλους. Το αντίθετο μάλιστα, φαίνεται οι στόχοι αυτοί να απαιτούν την ίδια κατεύθυνση δράσης και να αλληλοσυμπληρώνονται.

γ) Η πρόοδος στην ιατρική επιστήμη, η νέα ώθηση που δόθηκε στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα υγείας και η στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας θέτουν τις βάσεις για αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας. 

«Εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες θέσουν τις σωστές προτεραιότητες και δράσουν επί αυτών, τότε ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας εποχής ευημερίας, μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα προσθέσει 30 έως 50% στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία, καλύτερη ποιότητα ζωής για περισσότερους άνθρωπους και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη» σημειώνει στη μελέτη της η McKinsey.

Αν ωστόσο δεν υπάρξει αποφασιστική δράση τότε η ανάκαμψη θα προσθέσει μόλις 10% με 20% στο ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας, με την ανάπτυξη να είναι άνιση και λιγότερο βιώσιμη. 

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε» καταλήγουν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News