BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 880 μονάδες – Απώλειες έως 3% στις τράπεζες

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας επηρέασαν τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Έχασε και τις 880 μονάδες – Απώλειες έως 3% στις τράπεζες

Κάτω από το στήριγμα των 880 μονάδων διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η απουσία θετικών καταλυτών παρέτεινε τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων και οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και FTSE Large Cap.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 1,09% και υπαναχώρησε στις 876,96 μονάδες, χάνοντας σχεδόν δέκα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (886,66 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες -από 875,43 έως 886,11 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 36 εκατ. ευρώ -δείγμα της αγοραστικής αδιαφορίας.

Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε τόσο στις τράπεζες όσο και στον FTSE Large Cap, όπου οι επενδυτές προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, οι οποίες διαπέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι απώλειες σε Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα άγγιξαν το 3%, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips η πτώση στη μετοχή της Aegean έφθασε το -4%. Υπό πίεση βρέθηκαν και οι μεσαίας κεφαλαιοποίησης τίτλοι, με την Ικτίνος να ξεχωρίζει αρνητικά στο -4,7%.

Επόμενα στηρίγματα οι 860 μονάδες

Είναι σαφές ότι η εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε υψηλούς ημερήσιους τζίρους και σημαντικά κέρδη, τα οποία επέτρεψαν την επιστροφή στο προ-Covid επίπεδα. Πλέον, όμως, η τάση είναι ξεκάθαρα διορθωτική (δεν είναι απαραίτητα κακό), κάτι το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων. 

Η παραλλαγή Δέλτα και η επιβράδυνση των εμβολιαστικών ρυθμών αυξάνουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα από το φθινόπωρο, οι τουριστικές ροές παραμένουν υποτονικές και οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων (είτε με τη μορφή ΑΜΚ είτε με τη μορφή εκδόσεων) απορροφούν την όποια ρευστότητα των επενδυτών.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο δύσκολα θα αλλάξει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, εγκλωβίζοντας τον Γενικό Δείκτη σε μια επί μακρόν στασιμότητα, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και δεύτερο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες. 

Υπό πίεση Πειραιώς, ΕΤΕ

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, εμφάνισε απώλειες της τάξης του 1,37% και υποχώρησε στο τεχνικό σημείο των 543 μονάδων, διευρύνοντας έτι περισσότερο την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Βέβαια, η εν λόγω τάση θεωρείται απολύτως φυσιολογική, δεδομένων των πρόσφατων ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αφομοίωση των νέων μετοχών, μετά την απορρόφηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από τις επιμέρους διακυμάνσεις ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά 3% και οπισθοχώρησε στο επίπεδο του 1,40 ευρώ. Κατά 3% μειώθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο -1,6% και το 1,026 ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank κατάφερε να αντισταθεί στο πτωτικό σπιράλ και να κλείσει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,45% και κλείνοντας στο 0,8536 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,58% 1,026 ευρώ
  • Attica Bank -3,49% 0,1602 ευρώ
  • Eurobank 0,45% 0,8536 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,98% 2,348 ευρώ
  • Πειραιώς -2,97% 1,405 ευρώ

Στο -4% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήλεγξαν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία διολίσθησε κατά 4% και τα 5,28 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημείωσε πτώση κατά 2% και τα 12 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να διαμορφώνεται, επίσης, στο -2,9% και τα 8,16 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil υποχώρησε κατά 1,7% εν όψει της νέας έκδοσης ομολόγου. Mytilineos και ΕΛΠΕ, τέλος, διολίσθησαν κατά 2,4% και κατά 1,6%, αντίστοιχα.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι απώλειες στη μετοχή της Ικτίνος, η οποία τερμάτισε στο -4,7% και το 0,871 ευρώ. Άνω του 3% καθορίστηκαν οι απώλειες και στις μετοχές των Cenergy – Intrakat. Στον αντίποδα, η μετοχή της Παπουτσάνη ενισχύθηκε δυναμικά κατά 4,8%.

Συνολικά, 18 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 97 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 61,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News