ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΔΕΔΔΗΕ: Αύγουστο οι δεσμευτικές προσφορές για το 49%

«Στα σκαριά» συμμαχίες μεταξύ των εννέα σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη πρώτη φάση του διαγωνισμού - Εκτιμήσεις για τουλάχιστον τέσσερις δεσμευτικές προσφορές

ΔΕΔΔΗΕ: Αύγουστο οι δεσμευτικές προσφορές για το 49%

Εν μέσω θέρους…«ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες» και για την ιδιωτικοποίηση το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ εντός του Αυγούστου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διεθνούς διαγωνισμού εμφανίστηκαν εννέα «μνηστήρες», μεγάλες επενδυτικές εταιρείες (BlackRock, KKR) αλλά και funds εξειδικευμένα στον κλάδο υποδομών, όπως η Macquarie, που είναι ο παγκόσμιος leader στον κλάδο. Στη λίστα βρίσκεται επίσης το fund CVC, με «αποτύπωμα» σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα, και οι Ardian Infrastucture, First Sentier, Oak Hill Advisors, BCI, F2i. Κατά τις ίδιες πληροφορίες κανείς από τους αρχικά ενδιαφερόμενους δεν έχει εγκαταλείψει τη διαδικασία και είναι πολύ πιθανό κάποιοι να  συμμαχήσουν μεταξύ τους, υποβάλλοντας από κοινού δεσμευτική προσφορά τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 4 δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της μεταφοράς των παγίων του Δικτύου Διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση της τελευταίας, το ΔΣ της Επιχείρησης  ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, συμπεριλαμβανομένης της από 31 Μαρτίου 2021 Λογιστικής Κατάστασης Μετασχηματισμού και της Έκθεσης Αποτίμησης της εύλογης αξίας του Κλάδου Δικτύου Διανομής.   Η μεταφορά των παγίων θα λάβει χώρα μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή  και τη μεταβίβαση σε αυτόν του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Για να πραγματοποιηθεί η απόσχισή τους από τη ΔΕΗ και η μεταφορά τους στον Διαχειριστή, θα χρειαστεί επίσης νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Αναπτυξιακό «εργαλείο»

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περίπου το 50% από το τίμημα της πώλησης θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια προορίζονται για την επέκταση της εταιρείας εκτός συνόρων, μέσω της αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζεται να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον ενεργειακό κλάδο της ευρύτερης περιοχής, με την Επιχείρηση να «ακτινογραφεί» εδώ και καιρό τις ευκαιρίες στις γειτονικές αγορές.

Το προφίλ των διεκδικητών δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος, ώστε η ΔΕΗ να πετύχει τον διπλό αυτό στόχο.  Την ίδια στιγμή,  η παρουσία παγκόσμιων κολοσσών με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα ενισχύει τις προοπτικές αναπτυξιακής ώθησης του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ιδιωτικοποίησης, με δεδομένο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μπροστά του ένα μακρόπνοο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους άνω των 2,5 δις. ευρώ, με προτεραιότητες την ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής και την ενίσχυσή του ώστε να είναι σε θέση να «υποδεχθεί» περισσότερες ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι 9 «μνηστήρες» έχουν αποκτήσει από μέσα Μαΐου πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) και στα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή που περιλαμβάνονται σε αυτό, για να προχωρήσουν σε due diligence και να οριστικοποιήσουν στη συνέχεια το τίμημα που προτίθενται να προσφέρουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News