Green Economy Πέμπτη 24/06/2021, 13:53
GREEN ECONOMY

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Aνοίγει o δρόμος για βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία

Επενδυτική στροφή στις ΑΠΕ και το δίκτυο διανομής - «Κλειδί» για την ανάπτυξη τα ενδο-ομιλικά «πράσινα» PPA και η διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Aνοίγει o δρόμος για βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία

Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο κίνδυνος για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, αναλύοντας παράλληλα  τις επόμενες κινήσεις της που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Aνοίγει o δρόμος για βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία-1

Mιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά «απτά αποτελέσματα» του μετασχηματισμού, όπως το ύψος του επαναλαμβανόμενου EBITDA, «το οποίο ήρθε για να μείνει» όπως είπε συγκεκριμένα, ο εξορθολογισμός των τιμολογίων προμήθειας, η εφαρμογή μίας νέας βελτιωμένης πιστωτικής πολιτικής για τους πελάτες, αλλά και η άρση όλων των ρυθμιστικών κανονισμών που περιόριζαν ίσως την κερδοφορία της επιχείρησης. Επιπλέον, πρόσθεσε, το target model και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής υποστηρίζουν το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας.

Οι βάσεις της λειτουργικής κερδοφορίας

O κ. Στάσσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και το υπό ανάπτυξη σχέδιο για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που – όπως υπογράμμισε – θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας. Η αλλαγή του μίγματος «καυσίμου» της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας, ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία. Βασικός μοχλός, σύμφωνα με τον δευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, θα είναι τα ενδοομιλικά PPA για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία επιτρέπουν στην επιχείρηση να επιτυγχάνει περιθώρια κέρδους ως παραγωγός, ως έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας και ως προμηθευτής. Ώθηση – όπως σημείωσε- αναμένεται και από την στρατηγική για τη μείωση του μεριδίου αγοράς, με έμφαση στη διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου.

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι στόχος για το 2021 είναι να επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2020 σε επαναλαμβανόμενο EBITDA, σταθεροποιώντας τη λειτουργική κερδοφορία και δημιουργώντας τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια». 

Επενδυτική «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έδωσε «σήμα» για επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής, καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ειδικότερα, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 1,5 γιγαβάτ ως το 2023. Ήδη, σύμφωνα με όσα σημείωσε, έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή του 1 γιγαβάτ ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται άδειες για 600 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι υπό κατασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές για το πάρκο ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή ανέφερε πως οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17 % από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών και βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε επιπλέον ότι το 2020 επιτεύχθηκε επίσης μείωση παραγωγής από λιγνίτη σχεδόν κατά 50%, ώστε να αντιπροσωπεύει πλέον κάτω από το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η αναλογία Καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 3,7, μπαίνοντας σε τροχιά μείωσης σε 3,5 φορές, η οποία είναι και ο στόχος της διοίκησης. Όταν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θα επανεξεταστεί η προοπτική διανομής μερίσματος.

Αισιοδοξία για αποζημίωση λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ευοδωθεί το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ, για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται και παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας. Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μεγέθη, εκτίμησε πως τα κείμενα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτραπεί. Αναφερθείς στο ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης είπε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της Ε.Ε. ανοίγουν το δρόμο για αποζημίωση της επιχείρησης για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Για τους ανταγωνιστές και τα τιμολόγια

Ερωτηθείς σχετικά με τους ανταγωνιστές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στάσσης τους κάλεσε «να είναι προσεκτικοί και να μην παραπλανούν τον κόσμο» καθώς, όπως είπε, εμφανίζουν μεγάλες εκπτώσεις ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω». Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ διαθέτει και σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής για 1-2 χρόνια ενώ τόνισε πως έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται ο στόχος της διατήρησης του καλού πελατολογίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News