GREEN ECONOMY

«Ανεβαίνει η τάση» στην αποθήκευση ενέργειας

H ΔΕΗΑΝ έλαβε 8 άδειες για έργα 950 MW, σε σύνολο 1710 MW που αδειοδότησε η ΡΑΕ – Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα project αποθήκευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Ανεβαίνει η τάση» στην αποθήκευση ενέργειας

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας, καθώς τα σχετικά project είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την διείσδυση ακόμα περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα τα επόμενα χρόνια, με φόντο και την αναθεώρηση των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένοι με την αυξημένη φιλοδοξία των Βρυξελλών για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,7 GW, σύμφωνα με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», μειώνοντας έτσι τον όγκο των αιτήσεων που είχε συσσωρευθεί. Ο πρόεδρος της Αρχής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας είχε επισημάνει σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι από τον Οκτώβριο του 2019 είχαν υποβληθεί 98 αιτήματα για υποδομές ισχύος 8,9 GW για αυτόνομους σταθμούς αποθήκευσης (αντλησιοταμιευτικά έργα ή συστοιχίες μπαταριών) καθώς και για υβριδικούς σταθμούς που συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με υποδομές αποθήκευση. Όπως είχε πει τότε, η ΡΑΕ είχε εγκρίνει 65 άδειες συνολικής ισχύος 4,4 GW, ενώ εκκρεμούσαν προς αίτηση 34 άδειες 4,5 GW. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται και κατάθεση νέων αιτήσεων

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗΑΝ

Πάνω από τα μισό των νέων GW που αδειοδοτήθηκαν αφορούν έργα αποθήκευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που έλαβε οκτώ Αδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης (μπαταρίες) στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΗΑΝ, «ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει Άδεια Παραγωγής έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, Θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μίγμα που σχεδιάζεται και γι αυτό, με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα και έχοντας ως βάση το επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου προχωράει γρήγορα στην ανάπτυξη και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων»,

Οι αδειοδοτήσεις περιλαμβάνουν ακόμη μονάδες του ομίλου Κοπελούζου (300 MW στην περιοχή της Κοζάνης) της ΤΕΡΝΑ (4 μονάδες 375 MW σε Κοζάνη, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη και Θήβα), της «Αποθηκευτική Ενεργειακή Υβριδική Εταιρεία» (75 MW στην Άρτα), της «Υβριδικά Μήλου» (75 MWστην Άρτα) «ΕΥΔΩΡΗ Ενεργειακή» (10 MW στο Μέτσοβο).

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων για μονάδες αποθήκευσης, η κυβέρνηση έχει εντάξει κονδύλι ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων συνολικής δυναμικότητας 1400 MW και συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις. ευρώ  στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόνο αυτόνομα έργα αποθήκευσης (άρα αποκλείονται τα υβριδικά) που θα αναπτυχθούν από ιδιώτες επενδυτές. Τα υποψήφια projects θα πρέπει να συμμετέχουν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Όπως αναφέρεται στην ελληνική πρόταση, η έλλειψη Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) και οι ανώριμες ακόμα αγορές του Target Model που δεν προσφέρουν επαρκή αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα συστήματα αποθήκευσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δυο από τους λόγους που δικαιολογούν την στήριξη των σχετικών projects.  

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για έργα αποθήκευσης που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF θα λάβει χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, υπό δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να λάβει η σχετική ελληνική πρόταση το «πράσινο φως» των Βρυξελλών και η δεύτερη είναι να έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση που εκπονεί αυτή τη στιγμή Ομάδα Εργου του ΥΠΕΝ υπό τον καθηγητή του ΕΜΠ Στ. Παπαθανασίου και τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας του υπουργείου Δ. Τσαλέμη.

Καθώς η επιδίωξη είναι το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο τέλος της δεκαετίας να υπερβαίνει το 67% (σύμφωνα με τον νέο στόχο που θα ενσωματώνεται στο υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ), είναι ακόμα πιο απαραίτητη η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ως αντίδοτο στην «στοχαστική» παραγωγή ΑΠΕ και για να  θωρακιστεί η ευελιξία και η επάρκεια ισχύος του ενεργειακού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαθανασίου είχε παρουσιάσει την περασμένη άνοιξη σε ημερίδα της ΡΑΕ ειδική μελέτη που είχε αποτιμήσει το όφελος που παράγει για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά –και άρα για τον καταναλωτή- η εισαγωγή σημαντικών αποθηκευτικών πόρων. Το συμπέρασμα που είχε εξαχθεί ήταν ότι το όφελος υπερκαλύπτει το κόστος των σχετικών επενδύσεων και παράγει πλεόνασμα που μπορεί να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News