BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Προς λύση στο «αγκάθι» του λιγνίτη, πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις

Τι αναφέρεται στο «ενεργειακό κεφάλαιο» της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας 

Κομισιόν: Προς λύση στο «αγκάθι» του λιγνίτη, πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις

Την επικείμενη λύση στο περιβόητο «Anti-Trust Case» (συμμόρφωση της Ελλάδας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρω-Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη), αλλά και την….λελογισμένη πρόοδο στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις –με ειδική αναφορά σε αυτήν της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας (για την οποία έγραψε σήμερα το moneyreview.gr) περιγράφει το «ενεργειακό κεφάλαιο» της 10ης έκθεσης μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το θέμα της «θεραπείας» της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η έκθεση αναφέρει ότι «η Επιτροπή συζητά με τις ελληνικές αρχές την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των συμμετεχόντων της αγοράς στην οριστική λύση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Οι αρχές συμμετέχουν εποικοδομητικά στη συζήτηση αυτή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τελική λύση θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», θα ενισχύσει δηλαδή τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι «λευκός καπνός» για το χρονίζον αυτό θέμα είχε βγει μετά την συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και της αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην Αθήνα στις 13 Μαΐου. Όπως προκύπτει και από την σημερινή έκθεση, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο οριστικό κλείσιμο  μιας εκκρεμότητας που χρονολογείται από το 2007

Ιδιωτικοποιήσεις 

Η άλλη μεγάλη αναφορά της Κομισιόν σε ενεργειακά θέματα αφορά στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, με ειδική μνεία στην ΥΑΦΑ Καβάλας «για την οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση της ΡΑΕ που θα αποσαφηνίσει το πλαίσιο τιμολόγησης»  και στην ΔΕΠΑ Υποδομών, όπου περιγράφονται οι προς διευθέτηση εκκρεμότητες πριν την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο επήλθε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Υποδομών και της Eni Gas e Luce (που κατέχει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για τους όρους της πώλησης του ποσοστού της, που θα λάβει χώρα με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Υπογραμμίζεται επίσης ότι « τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει ορατότητα για το πλαίσιο λειτουργίας των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής», που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση στη ρύθμιση καταλαμβάνει η ενοποίηση της περιουσιακής βάσης όλων των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ). 

Αναφέρεται τέλος ότι, «όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας, ορισμένες συναλλαγές απαιτήθηκε να αναβληθούν εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της χρηματιστηριακής αξίας των υπό πώληση περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας». Στην κατηγορία αυτή η Κομισιόν κατατάσσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ (η οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στις ελληνικές καλένδες μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έμφαση που έχει δοθεί στον στρατηγικό μετασχηματισμό του Ομίλου)  και την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News