GREEN ECONOMY

Κομισιόν – ΔΕΗ: Προς διευθέτηση το  antitrust case για το μονοπώλιο στο λιγνίτη

«Κλειδώνει»  το σχήμα των νέων διαγωνισμών για ΑΠΕ και του πλαισίου υβριδικών σταθμών στα νησιά- Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Σκρέκα-Βεστάγκερ

Κομισιόν – ΔΕΗ: Προς διευθέτηση το  antitrust case για το μονοπώλιο στο λιγνίτη

Ένα από τα χρονίζοντα ανοιχτά «μέτωπα» της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που αφορά στη συμμόρφωση της Ελλάδας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη φαίνεται να βαίνει προς διευθέτηση, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, μετά από την αποδοχή από ελληνικής πλευράς ορισμένων μικρών τροποποιήσεων που ζήτησαν οι υπηρεσίες της DG Comp , η κ. Βεστάγκερ προϊδέασε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για το μηχανισμό διάθεσης από τη ΔΕΗ προϊόντων ηλεκτρικής παραγωγής από λιγνίτη σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

Τα προϊόντα αυτά (που θα αντιστοιχούν στο 40-50% της λιγνιτικής παραγωγής της Επιχείρησης)  θα διατίθενται μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε «πακέτα», σε τιμές που θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά.  

Η καταρχήν  έγκριση ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή της εν λόγω «θεραπείας» δίνοντας έτσι τέλος στην υπόθεση καταδίκης (Anti-Trust Case). Θα πρέπει ωστόσο να διεξαχθεί νέο market test για να κλείσει οριστικά ένα κεφάλαιο που μένει ανοιχτό από το 2007.  

Ουσιαστική πρόοδος σημειώθηκε και σε δυο ακόμα θέματα που είναι κρίσιμα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος. Μετά από πολύμηνες και κοπιώδεις διαπραγματεύσεις οι Βρυξέλλες φέρονται έτοιμες να εγκρίνουν και το νέο σχήμα των ανταγωνιστικών διαδικασιών για ΑΠΕ (για την περίοδο 2021-2024) καθώς και το σχήμα στήριξης των υβριδικών σταθμών στα νησιά.

Όσον αφορά στο θέμα του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας για την  για την περίοδο 2021-2023, μέσω του οποίου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποζημιώνονται για την ετοιμότητά τους να καλύψουν ανά πάσα στιγμή ανάγκες επάρκειας του συστήματος, η κ. Βεστάγκερ φέρεται να αναγνώρισε την ανάγκη για έναν τέτοιο μηχανισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί κατά τρόπο που να είναι συμβατός με το ενωσιακό δίκαιο. Κατά πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να υποβάλει την λεγόμενη Market Reform Study πριν την εξέταση του αιτήματος, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα έχει ακόμη δρόμο.  Σχετικά με το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ για την κάλυψη δαπανών σχετικών με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων, η κ. Βεστάγκερ επεσήμανε την απουσία νομικού καθεστώτος που να προβλέπει τη χορήγηση ανάλογης αποζημίωσης. Πάντως, η προσπάθεια για την κάλυψη του σχετικού κόστους  από ελληνικής πλευράς θα συνεχιστεί.

Η κ. Βεστάγκερ ενημέρωσε για τη θετική έκβαση της εξέτασης από την Κομισιόν της συμβατότητας της επένδυσης του FSRU Αλεξανδρούπολης με τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, έπειτα από τη σχετική ελληνική κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συγχρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την Επίτροπο Ανταγωνισμού για την επικείμενη υποβολή των ελληνικών προτάσεων αφενός για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM)  (και απομένει να φανεί αν και πώς θα συνδυαστεί με τον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας, όπως πρότεινε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας), αφετέρου  για το πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (PPAs) μεταξύ παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών. Σύμφωνα με τον υπουργό, και οι δυο προτάσεις -μαζί με το προτεινόμενο σχήμα ενίσχυσης για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας- θα κατατεθούν εντός του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News