GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: Αύξηση επενδύσεων για ΑΠΕ και δίκτυο διανομής

Έτος σταθεροποίησης το 2021

ΔΕΗ: Αύξηση επενδύσεων για ΑΠΕ και δίκτυο διανομής

Την εικόνα μιας επιχείρησης σταθερά προσανατολισμένης στην υλοποίηση του business plan της και την επίτευξη των στόχων που προβλέπει παρά το δυσκολότερο περιβάλλον εξαιτίας του ράλι των τιμών δικαιωμάτων ρύπων (αλλά και των τιμών του φυσικού αερίου) περιέγραψε η διοίκηση της ΔΕΗ στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2021 (επαναλαμβανόμενα EBITDA 226 εκατ. ευρώ, προ φόρων ζημίες 29 εκατ. ευρώ). Αποτελέσματα που ειρήσθω εν παρόδω ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης  προς τις αγορές ήταν, ότι παρά το ράλι των ρύπων, η ΔΕΗ «στοχεύει» σε επαναλαμβανόμενα EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ φέτος, κέρδη δηλαδή στα επίπεδα του περασμένου έτους. Ο κ. Στάσσης φέρεται να ανέφερε ότι το 2021 θα είναι «έτος σταθεροποίησης» ώστε από το 2022 να ανοίξει ένας  νέος κύκλος ανάπτυξης της εταιρείας.

Μεταξύ άλλων, ανέδειξε ως βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων την βελτίωση των ταμειακών ροών της ΔΕΗ, την μείωση της δανειακής της μόχλευσης (με τον λόγο καθαρού χρέους/EBITDA να υποχωρεί στο 3,5 από 3,7  ένα χρόνο πριν), την συγκράτηση των δαπανών και την αύξηση των επενδύσεων αφενός για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής, αφενός για το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ,  που αποτελούν προτεραιότητες της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια.

Αυξημένο κόστος ρύπων παρά τη μείωση των εκπομπών

Καθώς όμως στην παρούσα φάση η ΔΕΗ  εξακολουθεί να έχει σημαντική εξάρτηση -αν και ταχέως μειούμενη- από τις συμβατικές μονάδες, η επιβάρυνσή της για αγορές δικαιωμάτων ρύπων αυξήθηκε για το α’ τρίμηνο του έτους, παρά τον περιορισμό της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων (που είναι και οι πιο ρυπογόνες).  Σημειώνεται ότι το ποσοστό του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ υποχώρησε στο 26% (από 44% ένα χρόνο πριν), η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών σχεδόν τριπλασιάστηκε, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή από φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση των αποτελεσμάτων, η μέση τιμή των δικαιωμάτων ανήλθε στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 31,7 ευρώ ανά τόνο, έναντι 24 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Επομένως, η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών αυξήθηκε στα 138,5 εκατ. ευρώ, από 119,7 εκατ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες  εκπομπών CO2 της ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 12% περίπου.  Καθώς το ράλι των ρύπων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η αρνητική αυτή παράμετρος θα επηρεάσει και τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση.

Η αυξημένη επιβάρυνση από τους ρύπους παρά την σταδιακή απόσυρση της λιγνιτικής παραγωγής (καθώς φέτος έσβησαν και τα «φουγάρα» των μονάδων της Καρδιάς, συνολικής ισχύος 560 ΜW) δικαιώνει την απόφαση της ΔΕΗ να επισπεύσει τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», σε μονάδα φυσικού αερίου. Στο conference call επισημάνθηκε πως η εταιρεία θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για μετατροπή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ

Κατά την τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι και οι 9 «μνηστήρες» του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) με τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του Διαχειριστή. Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, καθώς στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί το due diligence και οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των συμφωνιών αγοραπωλησίας (SPA) και μετόχων (SHA)

Τέλος, τονίστηκε η βεβαιότητα της εταιρείας πως, όταν θα γίνει η αξιολόγηση, θα έχει καλύψει τη «ρήτρα αειφορίας» που περιλαμβάνει το ομόλογο το οποίο εξέδωσε πρόσφατα και η οποία προβλέπει τη μείωση κατά 40% των εκπομπών ρύπων έως τα τέλη του 2022 συγκριτικά με το 2019.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News