BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βήμα σημειωτόν για τις εισηγμένες

Στο +0,4% και τις 892 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βήμα σημειωτόν για τις εισηγμένες

Με υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προς ώρας αδυνατεί να παρουσιάσει μια πειστική ανοδική αντίδραση, συντηρώντας το κλίμα στασιμότητας και συμβάλλοντας στη διατήρηση της συσσώρευσης.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 0,47% και ενισχύεται ελεγχόμενα στις 892,29 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -888,64 έως 892,87 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλούς ρυθμούς, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη περίπου ώρα.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου άντλησης των νέων κεφαλαίων. Μετά από έξι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, μάλιστα, σήμερα ο κλαδικός δείκτης κινείται ανοδικά, με την Alpha Bank να βρίσκεται στο +0,7% και το 1,04 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, περιορισμένου εύρους κέρδη παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με την Eurobank να διαμορφώνεται στο +0,4%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,1% και την Πειραιώς στο +0,4%.

  • Alpha Bank 0,72% 1,0475 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,168 ευρώ
  • Eurobank 0,4% 0,845 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,1% 2,466 ευρώ
  • Πειραιώς 0,41% 1,471 ευρώ

Στο σύνολό τους, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρά κέρδη της τάξης του 0,4% και διαπραγματεύονται στις 554 μονάδες, έχοντας ωστόσο σωρευτικές εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 4%, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank.

Μικρές μεταβολές στα blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, το επενδυτικό κλίμα είναι συγκρατημένα ανοδικό, χωρίς βέβαια να ξεχωρίζει η αγοραστική κίνηση κάποιας συγκεκριμένης εισηγμένης. Κοντά στο 1%, ενδεικτικά, διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Coca – Cola και Viohalco.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές των Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή κινούνται στο +0,5%, ενώ στον αντίποδα, οι μετοχές των Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ παρουσιάζουν μικρά κέρδη, τα οποία μέχρι στιγμής δεν υπερβαίνουν το -0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat συνεχίζει να εντυπωσιάζει, κερδίζοντας σχεδόν 4% και αναρριχόμενη στο τεχνικό σημείο του 1,9 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΕΥΑΘ και ΟΛΘ καταγράφουν συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.20), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Αρνητική η βραχυπρόθεσμη τάση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να συντηρεί την αρνητική βραχυπρόθεσμη τάση, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων. Εξάλλου, μέχρι να υπάρξει αφομοίωση της προσφοράς των νέων μετοχών στις τράπεζες, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν και οι ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούν για ένα νέο κύμα του ιού στις αρχές του φθινοπώρου ή και στα τέλη του καλοκαιριού.

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, και η υποβάθμιση των προσδοκιών για τον φετινό τουρισμό, καθώς ο φόβος για επαναφορά των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει μπλόκο στις εισροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μακροπρόθεσμη εικόνα παραμένει θετική για τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς εκτός απροόπτου η οικονομία θα κάνει ένα σημαντικό οικονομικό «μπαμ» στο β’ εξάμηνο του 2021, χάρη κυρίως και στην εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News