BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ψάχνει στηρίγματα η αγορά – Υπό πίεση η Aegean

Στις 878 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ψάχνει στηρίγματα η αγορά – Υπό πίεση η Aegean

Σε δοκιμασία βρίσκονται τα στηρίγματα των 880 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η απουσία θετικών καταλυτών συντηρεί τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων, κάτι το οποίο ενισχύεται κι από τις ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,90% και υποχωρεί στις 878,66 μονάδες, χάνοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (886,66 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 877,26 έως 886,11 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 16 εκατ. ευρώ έως το πρώτο μισό της ημέρας -δείγμα της αγοραστικής αδιαφορίας.

Εξάλλου οι συναλλαγές σε τράπεζες και FTSE Large Cap εξελίσσονται υποτονικά, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, οι οποίες διαπερνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ταυτόχρονα, όμως, αποφεύγονται οι ακραίες πωλήσεις.

Επόμενα στηρίγματα οι 860 μονάδες

Είναι σαφές ότι η εικόνα της Λεωφόρου Αθηνών δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε υψηλούς ημερήσιους τζίρους και σημαντικά κέρδη, τα οποία επέτρεψαν την επιστροφή στο προ-Covid επίπεδα. Πλέον, όμως, η τάση είναι ξεκάθαρα διορθωτική (δεν είναι απαραίτητα κακό), κάτι το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων. 

Η παραλλαγή Δέλτα και η επιβράδυνση των εμβολιαστικών ρυθμών αυξάνουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα από το φθινόπωρο, οι τουριστικές ροές παραμένουν υποτονικές και οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων (είτε με τη μορφή ΑΜΚ είτε με τη μορφή εκδόσεων) απορροφούν την όποια ρευστότητα των επενδυτών.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο δύσκολα θα αλλάξει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, εγκλωβίζοντας τον Γενικό Δείκτη σε μια επί μακρόν στασιμότητα, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και δεύτερο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες. 

Υπό πίεση η Πειραιώς, σταθεροποιητικά η Alpha

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 1% και υποχωρεί στο τεχνικό σημείο των 545 μονάδων, διευρύνοντας έτι περισσότερο την απόσταση από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Βέβαια, η εν λόγω τάση θεωρείται απολύτως φυσιολογική, δεδομένων των πρόσφατων ΑΜΚ σε Alpha Bank και Πειραιώς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αφομοίωση των νέων μετοχών, μετά την απορρόφηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις ξεχωρίζει η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει κατά 2,3% και οπισθοχωρεί στο επίπεδο του 1,41 ευρώ. Κατά 1,9% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank καταγράφουν μικρές απώλειες κάτω του -0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,29% 1,0395 ευρώ
  • Attica Bank -3,01% 0,161 ευρώ
  • Eurobank -0,46% 0,845 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,9% 2,374 ευρώ
  • Πειραιώς -2,28% 1,415 ευρώ

Στο -4% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 4,2% και τα 5,27 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει πτώση κατά 1,1% και τα 12,1 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να διαμορφώνεται, επίσης, στο -2,1% και τα 8,2 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 1,4% εν όψει της νέας έκδοσης ομολόγου.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν οι απώλειες στη μετοχή της Ικτίνος, η οποία βρίσκεται στο -3,7% και το 0,876 ευρώ. Άνω του 2% διολισθαίνουν και οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Profile και Cenergy. Στον αντίποδα, η μετοχή της Παπουτσάνη ενισχύεται κατά 3,3%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 15 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 95 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News