BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στις 880 μονάδες

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στις 880 μονάδες

Μεταβλητότητα γύρω από τις 880 μονάδες καταγράφεται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις και την Alpha Bank να «πρωταγωνιστεί» εκ νέου, μετά την απόφαση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 11.10 το πρωί, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακές διακυμάνσεις κάτω του 0,1% και κινείται πέριξ των 880 μονάδων, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (880,26%), όταν και κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,5%.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 878,33 έως 883,17 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 11 εκατ. ευρώ στο πρώτο 40λεπτο της σημερινής συνεδρίασης.

Η μετοχή της Alpha Bank εξακολουθεί να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συνεχίζοντας σε ανοδικούς ρυθμούς και ανακτώντας το χαμένο έδαφος από τη βίαιη «βουτιά» της Παρασκευής (-27%). Έτσι, μετά τα διψήφια κέρδη της χθεσινής ημέρας, ο τίτλος κερδίζει ένα επιπλέον 1,6% και διατηρείται σταθερά άνω του τεχνικού ορίου του 1%.

Στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη παρέχει επίσης η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 2%, ενώ πέριξ του 1% καθορίζονται τα κέρδη για τις μετοχές των Τιτάνα – Aegean. Κατά 1,2% αυξάνεται, παράλληλα, η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία προσφάτως ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Ευ. Μπουλούτα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις κατά 1,3%, ενώ απώλειες της τάξης του 1,2% παρουσιάζει η μετοχή της Cenergy στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής «εικόνα» της Λεωφόρου Αθηνών είναι απολύτως σταθεροποιητική, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις και έντονες μεταβολές.

Ο στόχος των 900 μονάδων

Η πειστική διάσπαση των 900 μονάδων αποτελεί το επόμενο ζητούμενο για την ελληνική αγορά, η οποία όσες φορές έχει δοκιμάσει την κατοχύρωση, πάντα δέχεται μια σημαντική διόρθωση. Βέβαια, σε μια bull market κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες για αφομοίωση των κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση των 913 μονάδων, το υψηλότερο σημείο έτους, συνιστά τον επόμενο στόχο της Λεωφόρου Αθηνών, η επίτευξη του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το εύρος της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, θα λάβει χώρα η είσοδος της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI, η οποία μαζί με τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, θα απαρτίζουν την ελληνική παροικία. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δε, αρκετές εισηγμένες προγραμματίζουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Μικρά τραπεζικά κέρδη

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρά κέρδη, καθώς ενισχύεται κατά 0,7% και τις 541 μονάδες, καταφέρνοντας να ανακτήσει το θετικό πρόσημο σε επίπεδο έτους (+3,6%), το οποίο «χάθηκε» από την έντονη πτώση της Παρασκευής. Ωστόσο, για την επιστροφή στο υψηλό 15 μηνών (639 μονάδες) απαιτείται ακόμη μεγάλη προσπάθεια.

«Το πολύ θετικό είναι ότι ο τραπεζικός συνεχίζει να ενισχύεται με νέα κεφάλαια με σκοπό να επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα που θα μπορεί να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος» σχολιάζει, από την πλευρά της, η Fast Finance, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής ΑΜΚ σε Eurobank – Εθνική, παρά την μέχρι στιγμής διάψευση.

Πέραν της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τίτλος της Eurobank, ο οποίος αυξάνεται κατά 0,7% εν όψει της εισόδου στον βασικό δείκτη της MSCI την προσεχή Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς κινείται οριακά πτωτικά, παραμένοντας στο επίπεδο του 1,5 ευρώ. Η Attica Bank δε, συνεχίζει τις κερδοσκοπικές κινήσεις, ενισχυόμενη κατά 4,6%.

  • Alpha Bank 1,65% 1,0165 ευρώ
  • Attica Bank 4,6% 0,1592 ευρώ
  • Eurobank 0,73% 0,7958 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,27% 2,417 ευρώ
  • Πειραιώς -0,52% 1,53 ευρώ

Ισορροπία στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,03%), αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σ’ ένα μπρα-ντε-φερ, με την «εικόνα» του χρηματιστηριακού ταμπλό να μοιάζει απολύτως ισορροπημένη.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει στο +2%, δίνοντας συνέχεια στις θετικές επιδόσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ κέρδη κατά 1,2% παρουσιάζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά τις πρόσφατες διοικητικές ανακατατάξεις. Κατά 1,1% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της Lamda Development υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ η μετοχή της Viohalco διολισθαίνει κατά 1% και τα 4,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 0,5% εμφανίζουν οι μετοχές των Fourlis, Jumbo, Sarantis, Mytilineos και ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.10), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθερά στα 61,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News