BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με την Alpha Bank στο +12%

Στις 875 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση με την Alpha Bank στο +12%

Από το χαμηλό δύο μηνών ανακάμπτει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -με όχημα την ανοδική αντίδραση της Alpha Bank και των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών- επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,91% και ενισχύεται στις 875,1 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (867 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 869,19 έως 878,36 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, υπερβαίνοντας τα 15 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Διψήφιο «άλμα» στην Alpha

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην αντίδραση της μετοχής της Alpha Bank, η οποία την Παρασκευή κατακρημνίστηκε στο -27% και το 0,9 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου του 2020. 

Με δεδομένο ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθεί στην τιμή μεταξύ 1,00 – 1,20 ευρώ, είναι φυσιολογικό σήμερα η μετοχή να κινείται προς αυτά τα επίπεδα, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο της τάξης του 12%.

Το «άλμα» της Alpha Bank δε, παρασέρνει ανοδικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ανακάμπτει κατά 4,5% και τις 528 μονάδες, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης» της απόστασης από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Αρκετά θετική είναι η «εικόνα» στις μετοχές των Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, οι οποίες ενισχύονται άνω του 2%, μετά και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν προκύπτει ανάγκη νέας ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά της, η Attica Bank συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, κερδίζοντας 15%.

  • Alpha Bank 12,12% 1,012 ευρώ
  • Attica Bank 15,38 0,15 ευρώ
  • Eurobank 2,66% 0,7628 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,09% 2,399 ευρώ
  • Πειραιώς 2,01% 1,52 ευρώ

Πρώτος στόχος οι 870 μονάδες

Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης, μετά την καθίζηση της Παρασκευής (-2,35%), η οποία ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοση της Λεωφόρου Αθηνών από τις 19 Απριλίου, καταβάλλει προσπάθεια αφενός διάσπασης των αντιστάσεων των 870 μονάδων, αφετέρου σταδιακής επαναπροσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. 

Το πόσο γρήγορα, βέβαια, θα το επιτύχει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο όλων την κατάσταση των διεθνών αγορών, για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία για ισχυρή διόρθωση, μετά την άνοδο του πληθωρισμού και την επικείμενη άρση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων. 

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τελικά δεν προέβη σε αναθεώρηση της ελληνικής αξιολόγησης, καθώς προτίμησε να μην δημοσιεύσει νέο report, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η απόσταση των τριών «σκαλοπατιών» από την επενδυτική βαθμίδα.  

Στο μεταξύ, τρεις νέες εισηγμένες ετοιμάζουν «βαλίτσες» αποχώρησης από τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς Newsphone και ΙΑΣΩ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δημόσιες προτάσεις, με τους βασικούς μετόχους να ξεπερνούν το αναγκαίο ποσοστό του 90%. Τυπική είναι η αντίστοιχη διαδικασία στη ΓΕΚΕ, με τους βασικούς μετόχους να κατέχουν ήδη το απαιτούμενο ποσοστό. 

Με Aegean στο +3,5%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1,5%), οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της Aegean να κερδίζει άνω του 3,5% εν όψει της ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο κατά 2,6% εμφανίζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά τις διοικητικές ανακατατάξεις και την τοποθέτηση του Ευθύμη Μπουλούτα στη θέση του διευθύνωντος συμβούλου. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Motor Oil δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις της τάξης του 1,5%, ενώ κατά 1% υποχωρεί και η μετοχή της Viohalco. ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΠΑΠ καταγράφουν μικρές απώλειες, οι οποίες κινούνται πέριξ του -0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News