Business Talk Τρίτη 25/05/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Αποδόσεις που κόβουν την ανάσα

Αποδόσεις που κόβουν την ανάσα
  • Άντεξε η Alpha Bank, που έκανε μια ομολογουμένως εξαιρετική παρουσίαση των στόχων της και της αύξησης κεφαλαίου, και η μετοχή της έκλεισε χθες στο 1 € με κέρδη 10,7%. Στην αγορά εκτιμάται ότι τοποθετήσεις πάνω από αυτό το επίπεδο θα αργήσουν πολύ να δώσουν κέρδη ενώ κάτω από αυτό το επίπεδο είναι ελκυστικές. Ο τζίρος χθες στην Alpha μεγάλος,  ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια αλλά η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Η ανοδική αντίδραση της Alpha   βοήθησε και την Πειραιώς και την Εθνική και την Eurobank που έκλεισαν με κέρδη από 3% έως 6%. Ωστόσο ο γενικός δείκτης παραμένει κάτω από 900 μονάδες χωρίς προοπτική να κινηθεί διατηρήσιμα υψηλότερα.

 

  • Με ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ολοκληρώσει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Έτσι, όχι μόνο θα μπει τέλος σε μία αγορά άναρχη και ανεξέλεγκτη, αλλά και θα ενισχυθεί με έσοδα ο κρατικός κορβανάς, καθώς θα λάβουν το πράσινο φως 15 εταιρείες, αποφέροντας έσοδα για το Δημόσιο 75 εκατ. ευρώ.

 

  • Σήμερα, η ΕΕΕΠ θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δικαιολογητικά της αίτησης αδειοδότησης του ΟΠΑΠ και της Stoiximan, οι οποίες έχουν, ήδη, υποβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος. Τέλη της εβδομάδας, οι BetMed, Plumo και Lucky Stream αποτέλεσαν τις τρεις πρώτες εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν. Κάθε πάροχος εξασφαλίζει δύο άδειες, δηλαδή τύπου Α που αφορά το διαδικτυακό στοίχημα και τύπου Β για τα διαδικτυακά παιχνίδια (π.χ. πόκερ, μπλακ τζακ), με τίμημα 3 και 2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Πάντως, οι αποδόσεις -φυσικά, όχι των στοιχημάτων – αλλά της δραστηριότητας των εταιρειών online betting κόβουν την ανάσα (ROI που αγγίζει το 500%), όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

 

  • Την λένε «η αγορά που ποτέ δεν κοιμάται» και για την ακρίβεια, όλοι οι traders των κρυπτονομισμάτων γνωρίζουν πλέον ότι πρέπει να περνούν τα Σαββατοκύριακα κολλημένοι στις οθόνες τους, καθώς τότε είναι που σημειώνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. Όπως αυτή την Κυριακή, όταν το bitcoin βρέθηκε να αγγίζει το χαμηλό των 31.227 δολαρίων, χάνοντας πλέον τουλάχιστον το 50% της αξίας του σε σχέση με το ρεκόρ των 64.829 δολαρίων που είχε σημειωθεί στα μέσα του Απριλίου. Και καθώς το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα είναι πλέον διάσημο για τις τεράστιες διακυμάνσεις του, ακολούθησε ένα κατακόρυφο ριμπάουντ των τιμών χθες. 

 

  • Το σίγουρο είναι ότι το bitcoin διχάζει ακόμα και τους πιο ειδικούς. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers το συνέκρινε πρόσφατα με τον χρυσό, λέγοντας ότι το κρυπτονόμισμα θα γίνει σημαντικό κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου, έστω και εάν δεν θα μπορέσει να καθιερωθεί ιδιαίτερα στις υπόλοιπες συναλλαγές. «Ξανασκεφτείτε το», κατέληξαν να απαντούν οι οικονομολόγοι της Societe Generale σε όσους λένε ότι το bitcoin είναι ο νέος χρυσός.

 

  • Τώρα διαβάζουμε όμως και μία άποψη που βρίσκεται κάπου στη μέση. Το bitcoin δεν είναι ο επόμενος χρυσός, αλλά ο χρυσός των ‘70s. Το ράλι του bitcoin, όπου οι τιμές του αυξήθηκαν κατά 500% από τον Οκτώβριο έως τα υψηλά του Απριλίου εμφανίζει παραλληλισμούς με την πορεία του χρυσού τη δεκαετία του 1970. Αργότερα μέσα στα ‘80s, το πολύτιμο μέταλλο κατέρρευσε κάτω από τα 300 δολάρια και δεν κατάφερε να ξεπεράσει ξανά τα 850 δολάρια έως το 2008. Λέτε;

 

  • Ψιθυρίζεται τα τελευταία 24ωρα πως η Davidson Kempner   που είναι ενεργός επενδυτής στις ταυτοποιήσεις   των μη εξυπηρετούμενων δάνειων των τραπεζών, ενδιαφέρθηκε πρόσφατα, για την εξαγορά των   τραπεζικών δανείων απαιτήσεων Χαλυβουργικής τα οποία κινούνται στα επίπεδα των 500 εκατ. περίπου. Το τίμημα βέβαια, λένε αυτοί οι ψίθυροι, δεν ήταν  πολύ υψηλότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας. Και γι’ αυτό δεν περπάτησε το deal αναφέρουν οι , δύσκολο να  διασταυρωθούν,  πληροφορίες αυτές. Μήπως μετά την απόρριψη της αίτησης ειδικής διαχείρισης της χαλυβουργικής που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα επανέλθει ένα τέτοιο σενάριο;

 

  • Ένα ισχυρό σήμα ότι υπάρχουν και «πράσινα» έργα (κυρίως αιολικοί σταθμοί μεγάλης κλίμακας) που δεν είναι συμβατοί με την προστασία του περιβάλλοντος έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βγάζοντας «κόκκινη κάρτα» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φαραωνικού project της «ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ» (θυγατρικής του ομίλου Eunice) που προέβλεπε την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 486 ΜW σε 14 νησίδες του Νοτίου Αιγαίο  όπως τα Λέβιθα, η Κίναρος, η Παχειά Ανάφης, η Οφιδούσσα, η Κανδελιούσσα, το Λιάδι κ.α.  (ακατοίκητες κατά την εταιρεία, ισχυρισμός όμως που αμφισβητήθηκε από διάφορες πλευρές) και τη διασύνδεσή τους με το Ηπειρωτικό Σύστημα (ΚΥΤ Λαυρίου) μέσω υποβρυχίου καλωδίου.  «Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην τεκμηριώνεται η βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών ότι το έργο δεν θα βλάψει την ακεραιότητα του τόπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απορριπτική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

 

  • Είχε προηγηθεί η αρνητική γνωμοδότηση-το περασμένο καλοκαίρι- της  Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ που ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «Η συνολική έκταση των τριών αιολικών πάρκων (που προέβλεπε η επένδυση) καταλαμβάνει συνολική έκταση 5.556,04 τ.χλμ που αντιστοιχούν και στο μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού Νοτίου Αιγαίου (…) Ολες οι νησίδες εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 και είναι περιοχές ειδικής προστασίας, πολύ σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας». Αλλά και η τοποθέτηση -μόλις την προηγούμενη εβδομάδα- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τον κλιματικό νόμο, όπου ανέφερε «ότι τα αιολικά πάρκα που είναι εκ των πραγμάτων εγκαταστάσεις μεγάλης παρέμβασης στο περιβάλλον, μας δημιουργούν βέβαια και άλλα προβλήματα…διότι βλέπετε και μέσα στην ίδια την περιβαλλοντική λογική να δημιουργείται ένα μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή κατά των ανεμογεννητριών για λόγους που έχουν να κάνουν με την παρέμβαση στο τοπίο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες δεν μπορούν να τοποθετηθούν εγκαταστάσεις τόσο μεγάλες για λόγους προστασίας του τοπίου».

 

  • Τέτοιες περιοχές κρίθηκε ότι αποτελούν οι 14 «παρθένες» νησίδες, και για αυτό η χθεσινή απόφαση προσδοκάται να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου-κα όχι μόνο. Πάντως, το εν λόγω project το τελευταίο διάστημα είχε αναδειχθεί σε σημαία των αντιδρώντων και είχε αποτελέσει αντικείμενο δυο όχι και τόσο θετικών ρεπορτάζ από κρατικά ΜΜΕ της Γερμανίας (ARD, Deutsche Welle), που το είχαν μάλιστα συνδέσει με την προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Αμοργό.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News