BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό 15 μηνών με τη Lamda στο +3%

Στις 911 μονάδες ο Γενικός Δείκτη, κέρδη για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό 15 μηνών με τη Lamda στο +3%

Προς νέο υψηλό 15 μηνών κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, αξιοποιώντας αυτή τη φορά και τα στηρίγματα των τραπεζικών τίτλων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,54% και ενισχύεται στις 911,94 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,08 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 907,29 έως 914,23 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 10 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η ελληνική αγορά, μετά την ελεγχόμενη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο κύριος δείκτης έφθασε έως και τις 880 μονάδες, φαίνεται ότι επανέρχεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή το καλύτερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Στην εν λόγω προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τίτλος της Lamda Development, ο οποίος ενισχύεται κατά τουλάχιστον 3%, χάρη στις διαβεβαιώσεις ότι εντός Ιουνίου θα μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικόν Α.Ε., σηματοδοτώντας την έναρξη των έργων στον πρώην αεροδρόμιο. 

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των Alpha Bank – Eurobank να ηγούνται της ανοδικής κίνησης, εμφανίζοντας κέρδη της τάξης του 1,5% και βάζοντας ένας προσωρινό «τέλος» στην καθοδική πορεία των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων.

Διόρθωση ή 1.000 μονάδες;

Το επόμενο στοίχημα της Λεωφόρου Αθηνών είναι να δούμε αν θα κινηθεί προς τον στόχο των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών, ή αν οι 910 – 915 μονάδες αποδειχθούν το προσωρινό «ταβάνι» της αγοράς, δεδομένου ότι ήδη τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου υπερβαίνουν το 50%.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι υποστηρίζουν ότι η δίκαιη τιμή της ελληνικής αγοράς έχει ήδη «κατακτηθεί», αλλά και όσοι περιμένουν μια βίαιη διόρθωση των διεθνών αγορών, ως απόρροια της συζήτησης για απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και τη «ρηχή» αγορά της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν μια περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη ακόμη και προς τις 1.000 μονάδες, προεξοφλώντας τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, η οποία δύναται να βελτιώσει ακόμη περισσότερα τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων. 

Τράπεζες: Τέλος στο 6ήμερο καθοδικό σερί

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, μετά από έξι διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, επιστρέφει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,75% και «πιάνοντας» τις 585 μονάδες. Ωστόσο, η διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας τον έχει αφήσει πίσω κατά 53 μονάδες από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Από τις μέχρι στιγμής διακυμάνσεις, ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank, η οποία καταβάλλει προσπάθεια ανάκτησης του ορίου του 0,80 ευρώ. Αντίστοιχη προσπάθεια για το 1,3 ευρώ καταβάλλει και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς βρίσκεται στο +1% και το 1,61 ευρώ. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,33% 1,299 ευρώ
  • Attica Bank 3,29% 0,1696 ευρώ
  • Eurobank 1,66% 0,795 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,63% 2,51 ευρώ
  • Πειραιώς 0,94% 1,615 ευρώ

Με Lamda στο +3%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,7%), οι αγοράστές δείχνουν να επικρατούν έναντι των πωλητών, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του FTSE Large Cap. Η μετοχή της Lamda Development είναι αυτή, η οποία ηγείται της ανοδικής κίνησης, ενισχυόμενη κατά 3%, χάρη στην αισιοδοξία για άμεση μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε.

Κέρη άνω του 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ βρίσκεται στο +1,7%, μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προς τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΑΚΤΩΡ. 

Συνολικά, μέχρι στιγμής (11.00), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές καταγράφουν άνοδο, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News