BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διόρθωση 2% στις τράπεζες – «Κράτησαν» οι 900 μονάδες

Σημαντικές απώλειες σε Ελλάκτωρ, Viohalco

Χρηματιστήριο: Διόρθωση 2% στις τράπεζες – «Κράτησαν» οι 900 μονάδες

Διαστάσεις έλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αύξησαν σημαντικά τις εντολές πώλησης τόσο στους τραπεζικούς τίτλους όσο και στις μετοχές των Ελλάκτωρ – Viohalco, με αποτέλεσμα να «χαθούν» τα στηρίγματα των 910 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,06% και υποχώρησε στις 903,44 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (913,12 μονάδες) και τερματίζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15,5 μονάδες -από 903,44 έως 918,95 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, αγγίζοντας μετά βίας τα 70 εκατ. ευρώ, κάτι απόλυτα φυσιολογικό ενόσω πλησιάζουμε τις αργίες του Πάσχα.

Η ελληνική αγορά, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, παραδόθηκε πλήρως στους πωλητές, καθώς -μετά το μεσημέρι- κατέρρευσαν τα περισσότερα στηρίγματα του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη και οι επενδυτές προέβησαν σε κατοχύρωση ενός σημαντικού μέρους των κεκτημένων.

Άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σταθερά -εδώ και αρκετές ημέρες- κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, αφήνοντας στο «παρελθόν» τις απώλειες της πανδημικής περιόδου. Το σημαντικό είναι δε, ότι παρά το σημερινό «πισωγύρισμα», οι 900 μονάδες δεν απειλήθηκαν.

Στο επίκεντρο των διορθωτικών κινήσεων τέθηκαν τόσο η μετοχή της Ελλάκτωρ όσο και η μετοχή της Viohalco, ως απόρροια του placement για περίπου 25 εκατ. μετοχές στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στους τραπεζικούς τίτλους, με την Πειραιώς να μην καταφέρνει να διατηρήσει έως τέλους τα διψήφια κέρδη, τα οποία τροφοδοτήθηκαν από την επικείμενη είσοδο στον δείκτη FTSE Global Small Cap.

«Ζωντανό» το ανοδικό story

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη αναβάθμιση – έκπληξη από την Standard & Poor’s, η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην Πειραιώς, καθώς και οι προσδοκίες για μια θετική τουριστική σεζόν, φαίνεται ότι έχουν «καλλιεργήσει» όλες τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση του αγοραστικού momentum. 

«Η αναβάθμιση του S&P μάς φέρνει όλο και πιο κοντά σε επενδύσιμο προορισμό με τις προοπτικές πλέον να δείχνουν θετικές για τους περισσότερους. Οι μείωση στους φόρους θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με όλους να περιμένουν η ανάπτυξη να πιάσει υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε «bull market» (σ.σ. αγορά ταύρων), η ανοδική κίνηση συχνά διακόπτεται από σύντομες στιγμές διόρθωσης, οι οποίες αποτελούν δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. Το ίδιο ισχύει και στη δική μας περίπτωση, η οποία διατηρεί «ζωντανό» το σενάριο σύγκλισης με τις 948 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Αυτή την στιγμή, άλλωστε, οι κλάδοι, οι οποίοι συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, είναι αυτοί της πληροφορικής, των κατασκευών, της βιομηχανίας και της ενέργειας. Η αυξημένη ρευστότητα δε, οδηγεί τα διαθέσιμα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα ακόμη και «ξεχασμένοι» τίτλοι. 

Διόρθωση 2% για τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δεν κατάφερε να διατηρήσει το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του -2% και διολισθαίνοντας στις 594 μονάδες. Ωστόσο, από τις αρχές του 2021 η σωρευτική άνοδος ξεπερνάει το 16%, ενώ μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες αγγίζει το 12%.

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά το limit up της Δευτέρας, αν και παρέμεινε σε θετικό έδαφος, δεν κατόρθωσε να «συντηρήσει» έως τέλους τα διψήφια ενδοσυνεδριακά κέρδη, τα οποία επήλθαν ως απόρροια της επικείμενης εισόδου στον δείκτη FTSE Global Small Cap. Ως εκ τούτου, ο τίτλος τερμάτισε στο +4,41% και τα 2,7 ευρώ, παρότι νωρίτερα έφθασε μία «ανάσα» από τα 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διόρθωσε σημαντικά κατά 2,71%, μετά το συνολικό +15% από τις αρχές του 2021. Από την πλευρά τους, Eurobank και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 1,5% και κατά 2,30%, αντίστοιχα, απομακρυνόμενες ελαφρώς από τα υψηλά έτους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,30% 1,2505 ευρώ
  • Attica Bank -4,35% 0,22 ευρώ
  • Eurobank -1,47% 0,765 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,71% 2,51 ευρώ
  • Πειραιώς 4,41% 2,7 ευρώ

Ρευστοποιήσεις σε Ελλάκτωρ, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές ήταν οι απόλυτοι «κυρίαρχοι» της ημέρας, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 3,8%, εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. 

Απώλειες της τάξης του 3,5% εμφάνισε και η μετοχή της Viohalco, η οποία προχωρά στην πώληση έως και 25 εκατ. μετοχών στη θυγατρική ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (-6%), με στόχο την αύξηση των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (free float).

Tην ίδια ώρα, οι μετοχές των Jumbo, EXAE και Motor Oil διολίσθησαν άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις Coca – Cola, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Lamda Development, η οποία τερμάτισε στο +2,6% και τα 7,4 ευρώ. Κατά 0,8% ενισχύθηκε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στο +0,4% έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ.

Συνολικά, 32 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 77 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News