BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «έφεραν» τις 900 μονάδες

Παρά το αρνητικό σερί των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «έφεραν» τις 900 μονάδες

Άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τα βαριά «χαρτιά» της αγοράς, με εξαίρεση τις τράπεζες, οι οποίες έμειναν «εγκλωβισμένες» στην στασιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,85% και ενισχύθηκε στις 907,08 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (899,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 897,86 έως 907,42 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 81 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, παρότι γύρω στις 3.00 το μεσημέρι γύρισε σε αρνητικό έδαφος, κατάφερε όχι μόνο να διασφαλίσει το θετικό πρόσημο, αλλά και να τερματίσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, αφήνοντας πίσω τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση της τρέχουσας εβδομάδας.

Έχοντας ως βασικό σύμμαχο το μεγαλύτερος μέρος του FTSE Large Cap, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ανέκτησε το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες αν θα αποπειραθεί να προσεγγίσει εκ νέου το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων.

Η σημερινή προσπάθεια εδράστηκε σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Aegean, η οποία τερμάτισε στο +4,2% και τα 5,6 ευρώ, εν όψει της προγραμματισμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, αλλά και εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. 

Σημαντικά στηρίγματα παρείχαν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι κινήθηκαν στο +3% και το +5,1%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να βοηθήσουν, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για 6η διαδοχική συνεδρίαση.

Βελτιωμένο το κλίμα στις αγορές

Στις ευοίωνες προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέδραμε και η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ανακάμπτουν σημαντικά (+0,83% ο Stoxx 600, +0,97% o S&P 500), μετά τις έντονες αναταράξεις των προηγούμενων ημερών. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την επαναφορά των ρευστοποιήσεων, ιδίως όσο επιμένουν τα στοιχεία για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ένα σενάριο, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης και επομένως, της άφθονης ρευστότητας που διοχετεύουν προς τις χρηματαγορές. 

Η ελληνική αγορά, από την πλευρά της, έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να απορροφήσει ενδεχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, αρκεί αφενός οι διεθνείς απώλειες να είναι ελεγχόμενος, αφετέρου οι επενδυτές να προεξοφλήσουν καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, εξάλλου, μετά από αρκετούς μήνες, η οικονομική και κοινωνική ζωή σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, με τη σημαντική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και την ελπιδοφόρα επανεκκίνηση του τουρισμού. 

6η ημέρα απωλειών για τις τράπεζες

Οι τραπεζικοί τίτλοι, παρά τα αρχικά κέρδη και την πρόσκαιρη επιστροφή σε θετικό έδαφος, παρέμειναν εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, με τον κλαδικό δείκτη να τερματίζει στο -0,53% και τις 580 μονάδες, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρήσει την απόσταση από τις 600 μονάδες, αφετέρου να συμπληρώσει την 6η διαδοχική καθοδική συνεδρίαση.

Από τις επιμέρους μετοχές, μόνο η Alpha Bank εκδήλωσε σημάδια ζωής, κερδίζοντας βέβαια μόλις 0,16%, παρότι νωρίτερα είχε φθάσει έως και το 1,5%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα παρέμειναν σταθερές στο 1,6 ευρώ και στο 2,5 ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Eurobank παρουσίασε αξιοσημείωτες απώλειες κατά 1,6%. Η μετοχή της Attica Bank δε, διολίσθησε κατά 2,2%, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική πορεία.

  • Alpha Bank 0,16% 1,282 ευρώ
  • Attica Bank -2,26% 0,1642 ευρώ
  • Eurobank -1,64% 0,782 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,16% 2,526 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,6 ευρώ

Υψηλές «πτήσεις» από Aegean, ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,81%), οι αγοραστές παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας «κυρίαρχοι», αν και δεν έλλειψαν οι κατά διαστήματα ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ορισμένους τίτλους. Τα ισχυρότερα στηρίγματα, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκαν στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,1%, ενώ εντυπωσιακή ήταν η «πτήση» για την Aegean (4,2%).

Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία τερμάτισε στο +3%, ενώ πέριξ του 2,5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τις μετοχές των Τιτάνα, Motor Oil και Mytilineos. Η μετοχή του ΟΤΕ δε, σημείωσε κέρδη κατά 1,7% χάρη στα θετικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ παρέμεινε σταθερή στα 9,23 ευρώ (+0,2%), μετά το χθεσινό +4%, ως απόρροια της συμφωνίας με την Κομισιόν για τη διάθεση λιγνιτικής ενέργειας σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

Συνολικά, 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές εμφάνισαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News