BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα με την Ελλάκτωρ στο -4%, «αντέχουν» τα κέρδη της Πειραιώς

Στις 909 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα με την Ελλάκτωρ στο -4%, «αντέχουν» τα κέρδη της Πειραιώς

Νευρικότητα επικρατεί από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις, διατηρώντας παράλληλα «ζωντανό» το σενάριο της περαιτέρω ανοδικής κίνησης και της σύγκλισης με τις 948 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,42% και υποχωρεί στις 909,27 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (913,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 908,87 έως 918,95 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ έως τη 1.30 το μεσημέρι, κάτι απόλυτα φυσιολογικό ενόσω πλησιάζουμε τις αργίες του Πάσχα.

Παρά την ανοδική κίνηση και την χθεσινή πειστική ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, η ελληνική αγορά δείχνει να κατεβάζει ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων. Άλλωστε, η Λ. Αθηνών βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 14 μηνών, έχοντας ως επόμενο στόχο τις 948 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Στο επίκεντρο των διορθωτικών κινήσεων βρίσκονται τόσο η μετοχή της Ελλάκτωρ, όσο και οι μετοχές των τραπεζών, πλην της Πειραιώς, η οποία συνεχίζει σε διψήφια κέρδη, εν όψει της εισόδου στον δείκτη FTSE Global Small Cap, αλλά και στον απόηχο της συμμετοχής μεγάλων ξένων funds, όπως του BlackRock και του Νορβηγικού Ταμείου Πλούτου, στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

«Ζωντανό» το ανοδικό story

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρόσφατη αναβάθμιση – έκπληξη από την Standard & Poor’s, η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου στην Πειραιώς, καθώς και οι προσδοκίες για μια θετική τουριστική σεζόν, φαίνεται ότι έχουν «καλλιεργήσει» όλες τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση του αγοραστικού momentum. 

«Η αναβάθμιση του S&P μάς φέρνει όλο και πιο κοντά σε επενδύσιμο προορισμό με τις προοπτικές πλέον να δείχνουν θετικές για τους περισσότερους. Οι μείωση στους φόρους θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση με όλους να περιμένουν η ανάπτυξη να πιάσει υψηλούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε «bull market» (σ.σ. αγορά ταύρων), η ανοδική κίνηση συχνά διακόπτεται από σύντομες στιγμές διόρθωσης, οι οποίες αποτελούν δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. 

Αυτή την στιγμή, οι κλάδοι, οι οποίοι συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, είναι αυτοί της πληροφορικής, των κατασκευών, της βιομηχανίας και της ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, η αυξημένη ρευστότητα οδηγεί τα διαθέσιμα κεφάλαια και στην υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν επίπεδα ακόμη και «ξεχασμένοι» τίτλοι. 

Διψήφια κέρδη για την Πειραιώς

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σταθερά άνω του ψυχολογικού σημείου των 600 μονάδων, καταγράφοντας προς ώρας οριακές διακυμάνσεις (+0,02 και 606 μονάδες). Άλλωστε, από τις αρχές του 2021 η σωρευτική άνοδος ξεπερνάει το 16%, ενώ μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες αγγίζει το 12%.

Η μετοχή της Πειραιώς, μετά το limit up της Δευτέρας, παραμένει σε διψήφια κέρδη, δείγμα της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, η οποία αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ΑΜΚ. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο τίτλος ενισχύεται αυτή την στιγμή κατά 15% και διαπραγματεύεται στα 2,98 ευρώ, μία «ανάσα» από τα 3 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διορθώνει ήπια κατά 0,85%, μετά το συνολικό +15% από τις αρχές του νέου έτους. Από την πλευρά τους, Eurobank και Alpha Bank παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες (+0,3% και 0%, αντίστοιχα), χωρίς ουσιώδεις διακυμάνσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,04% 1,2795 ευρώ
  • Attica Bank -2,83% 0,2235 ευρώ
  • Eurobank 0,33% 0,779 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,85% 2,558 ευρώ
  • Πειραιώς 15,55% 2,988 ευρώ

Επιμένουν οι πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να διαθέτουν «άνετο» προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά σχεδόν 4%, εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. 

Απώλειες άνω του 2% εμφανίζει, παράλληλα, η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις της τάξης του 1% – 1,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Mytilineos, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean, Viohalco και Coca – Cola.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Lamda Development, η οποία βρίσκεται στο +1,3% και τα 7,3 ευρώ. Κατά 0,8% ενισχύονται και οι μετοχές των ΟΤΕ – Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η μετοχή της Σαράντης κινείται στο +0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), 24 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 61 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News