Business Talk Δευτέρα 17/05/2021, 06:30
BUSINESS TALK

Οι άγνωστες μπίζνες του Καματάκη, η προίκα των ναυπηγείων και το μανιφέστο Ζάεφ

Οι άγνωστες μπίζνες του Καματάκη, η προίκα των ναυπηγείων και το μανιφέστο Ζάεφ
  • Το 30% της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού προϋπολογισμού 5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, πρέπει να επιστρέψει σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος στους υποψήφιους προμηθευτές των φρεγατών και του προγράμματος αναβαθμίσεις των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Την ίδια ώρα ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα είναι σε κάθε περίπτωση ένας από τους υποκατασκευαστές των πλοίων του πολεμικού ναυτικού διευκρινίζοντας παράλληλα πως είναι εκ των ων ουκ άνευ οι συνέργιες μεταξύ Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

 

  • Ενόσω δε τα μηνύματα αυτά εκπέμπονταν από το Ζάππειο την Παρασκευή το πρωί, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, άλλες καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως κατά πάσα βεβαιότητα η Ελευσίνα, αφού τεθεί σε πτώχευση εν λειτουργία, θα πουληθεί για περί τα 40 εκατομμύρια ενώ ο Σκαραμαγκάς, τόσο το τμήμα του ειδικού διαχειριστή όσο και της ΕΤΑΔ, για 80-100 περίπου εκατομμύρια . Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές αλλά αν μη τι άλλο έχει αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Διότι το 30% των 5 δις. είναι 1,5 δις. από το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν φιλόδοξα business plan από ναυπηγεία, υποκατασκευαστές και προμηθευτές.

 

  • Πολλοί γνωρίζουν την Laserlock, τη συνδεδεμένη με την MLS εταιρεία, η οποία τις χρήσεις του 2016 και του 2017 είχε έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ που προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από την MLS του Γ. Καματάκη. Γνωστό επίσης, είναι για τους πολλούς ότι στη Laserlock βασικός μέτοχος είναι ο Γ. Καματάκης, ενώ καθήκοντα προέδρου τελεί η Σοφία Ζαχαριάδου, μητέρα της συζύγου του κ. Καματάκη και τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει η αδερφή του ιδίου, Δέσποινα Καματάκη.

 

  • Ελάχιστοι όμως, θα γνωρίζουν ότι η Laserlock έχει συμπεριλάβει στον καταστατικό της σκοπό τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών, θεραπευτικών λουτρών, σάουνας, αλλά και μη θεραπευτικού μασάζ και σπα! Τώρα γιατί μία εταιρεία που έχει αναπτύξει σύστημα προστασίας αντιγραφής CD-ROM, πρέπει να προσφέρει και υπηρεσίες μασάζ και σπα και μάλιστα μη θεραπευτικού είναι ένα μυστήριο. Ένα από τα πολλά που αφορούν την MLS.

 

  • Τι σημαίνει αρνητικό επιτόκιο; Ότι ο δανειστής θα πάρει λιγότερα λεφτά, σε σχέση με όσα δάνεισε ή αλλιώς ότι πληρώνει για να δανείσει. Αυτό πέτυχε ο ΟΤΕ, καθώς, για πρώτη φορά, στην ιστορία του εξέδωσε, μέσω της θυγατρικής του με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο OTE plc, ομόλογο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή -0,237%. Βεβαίως το ομόλογο το αγόρασε όλο η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telkom αλλά έστω και έτσι η DT θα πάρει περισσόετρα χρήματα από το αν τα έβαζε στον… τόκο.

 

  • Η αξιοπιστία του ομίλου ΟΤΕ, με κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, επέτρεψαν έτσι στον ΟΤΕ να πληρώσει λιγότερα, σε σχέση με όσα θα δανειστεί. Ο ΟΤΕ εξέδωσε ένα ακόμη ομόλογο αξίας 200 εκατ. ευρώ που διαθέτει απόδοση 0,627% και θα αναληφθεί, όπως και το άλλο, από την Deutsche Telekom.

 

  • Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ της OTE plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τα έσοδα του ΟΤΕ στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 1,4%, στα 717 εκατ., με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 να έχει επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημική κρίση.

 

  • Από την Παρασκευή τα εννέα funds που εξέφρασαν ενδιαφέρον για τον 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αρχίσει εξονυχιστικό έλεγχο της εταρείας, αφού άνοιξε το Virtual Data Room με τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του. Σύντιμα θα ξεκινήσουν και οι συναντήσεις τους με την διοίκηση της ΔΕΗ για να καταρτιστούν η συμφωνία αγοραπωλησίας (sale & purchase agreement) και το σύμφωνο των μετόχων (shareholders agreement). Μέχρι πάντως την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να μειωθεί, αφού κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα σενάρια για συγκρότηση συμμαχιών.

 

  • Ενδιαφέροντα “ντεσού” για τα ενεργειακά projects που….φέρνουν πιο κοντά Αθήνα και Σκόπια έδωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του: Για τον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, είπε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τον ανάδοχο.

 

  • Όπως είπε, η όδευση του αγωγού είναι κοντά στον αγωγό πετρελαίου (ΕΛΠΕ-ΟΚΤΑ) γι’ αυτό αναμένεται η κατασκευή να προχωρήσει γρήγορα. “Είναι σημαντικό για εμάς γιατί διαφοροποιούμε τις πηγές φυσικού αερίου και να εισέλθει στη Βόρειο Μακεδονία αέριο από τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, το Ισραήλ, πέρα από τη Ρωσία”, υπογράμμισε.

 

  • Για τον αγωγό πετρελαίου ΕΛΠΕ-ΟΚΤΑ, τοποθέτησε τις υπογραφές για την επαναλειτουργία του έως τις 10 Ιουνίου. Όπως είπε, ομάδα εργασίας υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Fatmir Bytyqi βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ, με στόχο να βρεθεί μια “φιλική λύση”. Και τούτο διότι υπάρχει το αγκάθι της αξίωσης αποζημίωσης που διατηρούν τα ΕΛΠΕ κατά της Β. Μακεδονίας για παράβαση ρητρών αγοράς ελάχιστων ποσοτήτων πετρελαίου.

 

  • Για το μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου για είσοδο της Β. Μακεδονίας στο μετοχικό σχήμα της Gastrade (φορέα υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης) ο Ζάεφ ανέφερε πως “θα ήταν δυσάρεστο αν η Βουλγαρία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες που συμμετέχουν σε ένα τόσο σημαντικό project που θα βελτίωνε την εικόνα της χώρας μας”. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Βουλγαρία έχει θέσει βέτο για την πιθανή ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ και παραμένει αμετακίνητη στη θέση αυτή.

 

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News