BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Πέταξε» στο +2% με την Ελλάκτωρ στο +14

Κέρδη 1,1 δισ. ευρώ μέσα στη συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: «Πέταξε» στο +2% με την Ελλάκτωρ στο +14

Μία «ανάσα» από τις 895 μονάδες έφθασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το εκρηκτικό +14% στην Ελλάκτωρ αλλά και το +6,5% στην Alpha Bank έβαλαν «τίτλους τέλους» στην τάση για διόρθωση και επανέφεραν τους αγοραστές σε θέση «οδηγού».

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξης του 2,09% και εκτινάχθηκε στις 893,76 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (875,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18,5 μονάδες -από 878,43 έως 896,82 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 88 εκατ. ευρώ.

Κινητήριο μοχλό της ελληνικής αγοράς αποτέλεσε το «πράσινο» φως των μετόχων της Ελλάκτωρ στην προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την αλλαγή «σελίδας» για την κραταιά κατασκευστική ΑΚΤΩΡ.

Απόρροια της εν λόγω εξέλιξης ήταν η μετοχή της εισηγμένης να «πετάξει» στο +14% αλλά και η επιβεβαίωση της κυριαρχίας των Ολλανδών του fund Reggeborgh, οι οποίοι εξήλθαν ακόμη πιο «δυνατοί» από τη Γενική Συνέλευση.

Καύσιμα στον Γενικό Δείκτη παρείχε ακόμη μία ΑΜΚ, αυτή της Πειραιώς, καθώς η υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού από τους ξένους επενδυτές συνέβαλε στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε σχεδόν στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Η διαδικασία της ΑΜΚ θα «κλείσει» τυπικά αύριο, Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί και η Εγχώρια Προσφορά, η οποία έχει οριστεί στο 15% των συνολικών 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών. Αυτό που μένει να καθοριστει πλέον είναι το ακριβές ποσό που θα αντληθεί, με το εύρος τιμής διάθεσης να κυμαίνεται από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, «θερμή» ήταν η υποδοχή του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, η οποία κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης 5ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο δε, οριστικοποιήθηκε στο 2,25%, κάτω δηλαδή της αρχικής τιμολόγησης του 2,5%. 

Περαιτέρω ώθηση στο αγοραστικό κλίμα παρείχε, τέλος, το σχέδιο ελαφρύνσεων, το οποίο ανακοίνωσε το πρωί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου και επέκταση των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές. Κι όλα αυτά, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η εστίαση θα επανεκκινήσει στις 3 Μαΐου και ο τουρισμός στις 15 Μαΐου.

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, η υπερκάλυψη της ζήτησης για την ΑΜΚ της Πειραιώς εξασφάλισε σημαντικά στηρίγματα στον δείκτη, ο οποίος κατέγραψε άνοδο κατά 3,12% και ενισχύθηκε στις 594,3 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε νέο ράλι της τάξης του 6,5%, με αποτέλεσμα να «σκαρφαλώσει» άνω του 1,2 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε στο +3,4%. Η Eurobank δε, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, κινούμενη σταθερά στο 0,77 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία σημείωσε ήπιες απώλειες κατά 1,6%, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος -για πρώτη φορά μετά την υλοποίηση του reverse split (16/4). Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή θα εισέλθει σε σταθερά ανοδική τάση, αμέσως μόλις εισαχθούν οι νέες μετοχές της ΑΜΚ.

  • Alpha Bank 6,59% 1,213 ευρώ
  • Attica Bank 2,4% 0,2135 ευρώ
  • Eurobank 0,21% 0,7776 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,40% 2,586 ευρώ
  • Πειραιώς -1,68% 1,76 ευρώ

Στο +14% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με την Ελλάκτωρ να «πρωταγωνιστεί» και να εκτινάσσεται στο 14,6%, περιορίζοντας αισθητά στο -17% τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του 2021. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Mytilineos κινήθηκε ανοδικά κατά 2,67%, καθώς οι επενδυτές επικρότησαν την άντληση των 500 εκατ. ευρώ από την αγορά των ομολόγων. Η μετοχή της Viohalco δε, βρέθηκε στο +5,2% και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στο +3,5%. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Motor Oil, Fourlis, Sarantis, οι οποίες ενισχύθηκαν άνω του 3%.

Στον αντίποδα, υπό καθεστώς ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διολίσθησε κατά 2,5%, στον απόηχο του χθεσινού πακέτου, με πωλητή τον Γιώργο Περιστέρη και αγοραστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κατά 0,4% υποχώρησε και η μετοχή του Jumbo.

Συνολικά, 82 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 30 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News