BUSINESS & FINANCE

Ελλάκτωρ: Γυρίζει σελίδα – Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ

«Πράσινο» φως με 68,24% στην ΑΜΚ

Ελλάκτωρ: Γυρίζει σελίδα – Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ

(upd: 15.23) Στην έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα η εξ αναβολής γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ. Υπέρ ψήφισε το 68,24% και κατά το 31,75% των παρευρισκόμενων μετόχων που αντιπροσωπεύουν 175.537.307 δικαιώματα ψήφου

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Άρης Ξενόφως, ο στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία μίας υγιούς εταιρείας απαλλαγμένης από τα προβλήματα του παρελθόντος. Όπως είπε, τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί από τον κλάδο της κατασκευής, εμφανίζοντας έλλειμμα 88 εκατ. ευρώ.

Η Άκτωρ διαθέτει διεσπαρμένη διεθνής παρουσία, χωρίς στρατηγική στόχευση και χωρίς να έχει διασφαλιστεί το κατάλληλο μοντέλο διοίκησης, αλλά και οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου. Ο κ. Ξενόφως σημείωσε ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Άκτωρ, πρέπει να καλυφθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της επιχειρήσεις.

Σήμερα, η Άκτωρ εμφανίζει αναγνωρισμένες ζημιές 45 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την υλοποίηση της στρατηγικής απόφασης για έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού και 55 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κρίσιμες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ελληνική αγορά, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν σταδιακά, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των έργων.

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ θα παρασχεθούν στην Άκτωρ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ενώ σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ΑΜΚ, η Άκτωρ δύναται να υποστηριχθεί περαιτέρω μέσω μηχανισμού χρηματοδότησης κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες. Στόχος είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, η σταθεροποίηση της οικονομικής απόδοσης, η επιστροφή σε θετικές καθερές ταμειακές ροές μέχρι το τέλος του 2021 και ενίσχυση της θέσης της ώστε να επωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές του κλάδου.

Επιπλέον κεφάλαια 20,5 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Ξενόφως, επιπλέον κεφάλαια 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ με στόχο την επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μέσω περαιτέρω εξαγορών αιολικών πάρκων και την αξιοποίηση ευκαιριών σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Κατά τη συζήτηση της αύξησης κεφαλαίου, ο δικηγόρος κι εκπρόσωπος της Pemanoaro Σωτήρης Μπρέγιαννος, ανέφερε ότι οι μέτοχοι που εκπροσωπει δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο πραγματοποιείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο 1,8 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχει έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Ένας λόγος για τον οποίο η Άκτωρ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα έργα είναι ότι στερείται εγγυητικών επιστολών. Θα έπρεπε να πείσετε τις τράπεζες όσες εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται στις τράπεζες, τόσες να εκδίδονται υπέρ της Άκτωρ» είπε. Τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης του ομίλου μέσω πώλησης συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων και όχι μέσω της υλοποίησης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι θα απαιτηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον.

Ο Ι.Βενιέρης, εκπρόσωπος της Greenhill, σημείωσε ότι οι μέτοχοι που εκπροσωπεί τάσσονται κατά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου επειδή δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

«Εάν είχε εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Εάν δεν εγκριθεί η ΑΜΚ, υπάρχει plan b; Εάν η ΑΜΚ εγκριθεί νόμιμα, οι μέτοχοι θα συμμετέχουν» ανέφερε.

Ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την εταιρεία και τους μετόχους.

«Οι μέτοχοι θα ψηφίσουν για το μέλλον και το αύριο του Ελλάκτωρ. Οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές. Η αύξηση κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ομίλου» δήλωσε.

«Ορόσημο για το μέλλον» 

Κύκλοι της Ελλάκτωρ αναφέρουν ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για το επιχειρησιακό μέλλον της Ελλάκτωρ, με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να ανοίγει αρχικά το δρόμο για την άμεση, ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου. «Φέρνει όμως και πιο κοντά στην υλοποίηση βασικές προτεραιότητες του Ομίλου για το 2021 όπως είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της Κατασκευής, η επιτάχυνση και η ενίσχυση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου και η στρατηγική  συμμετοχή μας στα έργα των υποδομών και της ενέργειας που εκτιμάται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαϊκών κονδυλίων» τονίζουν. 

Και προσθέτουν: «η σημερινή επιτυχημένη Συνέλευση καταδεικνύει την πίστη των μετόχων στο όραμα του Ομίλου για μία νέα, ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ένα όραμα που στο επίκεντρό του βάζει το μέλλον 6.000 εργαζομένων και την επαναφορά του Ομίλου σε δυναμική τροχιά εξέλιξης. Η έγκριση της ΑΜΚ διασφαλίζει το υπόβαθρο που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου Κατασκευής με την αξιοποίηση νέων προοπτικών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με στόχο την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και την εδραίωση της ηγετικής του θέσης. H θετική ανταπόκριση της πλειοψηφίας των μετόχων στη σημερινή Συνέλευση διασφαλίζει την οικονομική εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ, ανοίγει το δρόμο σε νέες πράσινες επενδύσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο όραμα για επανατοποθέτηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, καταψηφίστηκε με ποσοστό 66,70%, επί συνόλου 175.538.858 ψήφων το θέμα της ανάκλησης του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ, ύστερα από αίτημα της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη. Το θέμα υπερψηφίστηκε από το 31,75% των παρισταμένων μετόχων, ενώ λευκό ψήφισε το 1,5% αυτών. Κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, οι εκπρόσωποι της Greenhill και της Pemanoaro ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους για την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι υφίστανται ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, μη τήρησης των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και παραβίασης του ανταγωνισμού. Ουσιαστικά έθεσαν 35 ερωτήματα, που εμπεριέχονται και στην αγωγή που έχει ασκηθεί κατά του δ.σ της Ελλάκτωρ από την Greenhill. Ως προσωρινό, το προεδρείο της γ.σ. δεν τοποθετήθηκε επί των ζητημάτων που έθεσε η πλευρά της Greenhill και της Pemanoaro.

Καταψηφίστηκε με ποσοστό 66,7% το θέμα της εκλογής νέας Επιτροπής Ελέγχου, ενώ υπερψηφίστηκε με ποσοστό 68,24% επί των παρευρισκόμενων μετόχων το πέμπτο κατά σειρά θέμα της μείωση κεφαλαίου κατά 212.129.282,97 ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News