BUSINESS & FINANCE

Όταν ο Τέλης Μυστακίδης αγόραζε το ακριβότερο διαμέρισμα του Λονδίνου

Ο χαμηλών τόνων δισεκατομμυριούχος έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με την ύψους 40 εκατ. ευρώ συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

Όταν ο Τέλης Μυστακίδης αγόραζε το ακριβότερο διαμέρισμα του Λονδίνου

Μόλις 48 ώρες. Τόσες  χρειάστηκε ο Τέλης Μυστακίδης για να κλείσει το deal με το οποίο αγόρασε ένα από τα πιο ακριβά διαμερίσματα του Λονδίνου. «Ήθελε ένα ακίνητο-τρόπαιο και μοναδικό», αποκαλύπτει η λονδρέζα μεσίτρια Μπέκι Φατέμι, μιλώντας για πρώτη φορά για αυτή την αγοραπωλησία, που είχε απασχολήσει πολύ έντονα το βρετανικό Τύπο το 2015, όταν βγήκε στη δημοσιότητα. Ο άνθρωπος που την εποχή εκείνη ήταν γνωστός και ως ο «βασιλιάς του χαλκού», είχε πολύ σαφείς απαιτήσεις. Ήθελε ένα «μικρό» ακίνητο που θα του επέτρεπε να διαφυλάσσει την ιδιωτικότητά του. «Δεν ήθελε κάθε φορά που θα μπαίνει στο ασανσέρ να βλέπει έναν άλλο δισεκατομμυριούχο», αποκαλύπτει η Φατέμι στην Daily Mail.

Λέγεται ότι στον ίδιο τον Μυστακίδη δεν άρεσε καθόλου η δημοσιότητα που έλαβε εκείνο το deal των 46,1 εκατ. στερλινών. Όμως ήταν μία από τις ακριβότερες αγοραπωλησίες κατοικιών που είχαν βγει ποτέ στο φως στη Βρετανία, και έτσι οι εφημερίδες έψαχναν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Το σχεδόν 740 τ.μ. διώροφο στην αριστοκρατική Μπελγκράβια του Λονδίνου, διαθέτει ένα μεγάλο μάστερ και τέσσερα ακόμα υπνοδωμάτια, ευρύχωρο σαλόνι, χώρο για το προσωπικό, δύο υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και θυρωρό σε 24ωρη βάση.

Όπως έλεγε τότε ο σύμβουλος ακινήτων Σάιμον Μπαρνς, πρόκειται για ένα «εκπληκτικό» ακίνητο. «Δεν μιλάμε απλά για ένα διαμέρισμα στην Μπελγκράβια. Η Candy & Candy (η εταιρεία που σχεδιάζει τα σπίτια των πλούσιων και ισχυρών της Βρετανίας) έκανε φανταστική δουλειά. Η παρουσίαση και οι  λεπτομέρειες είναι πολύ καλές. Είναι τέλειο και δεν μπορείς να το αντιγράψεις».

Τα χρόνια εκείνα, η Μπέκι Φατέμι είχε πολλούς Έλληνες πελάτες. Ήταν η εποχή που η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «παιζόταν» και επομένως πολλοί εύποροι Έλληνες αναζητούσαν διέξοδο στα πιο ακριβά ακίνητα του Λονδίνο, τα οποία μάλιστα πλήρωναν με μετρητά, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Cash Greeks» στα μεσιτικά γραφεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Όμως όπως αποκαλύπτει τώρα η μεσίτρια του Μυστακίδη, χρειάστηκε μία «στρατιά» από δικηγόρους και ειδικούς για να κλείσει το deal τόσο γρήγορα.

«Μπαίνεις μέσα σε μία αίθουσα συσκέψεων για αυτές τις διαπραγματεύσεις και δουλεύεις με έξι ή επτά δικηγόρους. Η ομάδα που δουλεύει γύρω από αυτού του είδους τον αγοραστή με τόσο μεγάλη αγοραστική δύναμη, είναι τεράστια», εξηγεί.

Ο «Βασιλιάς του Χαλκού»

Τα χρόνια εκείνα, ο Τέλης Μυστακίδης ζούσε με την οικογένειά του στο Τσουγκ, το φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας όπου εδρεύει η Glencore, και μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Ελβετίας και Λονδίνου (επιστρέφοντας πάντα τα καλοκαίρια για τις απαραίτητες διακοπές στο εξοχικό του, στη Χαλκιδική). Άγνωστος στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα, είδε το όνομά του να γράφεται στις εφημερίδες όταν η είσοδος της Glencore στο χρηματιστήριο τον έβαλε και επίσημα στις λίστες των δισεκατομμυριούχων.

Σήμερα, ο πάντα χαμηλών τόνων Μυστακίδης έχει αποχωρήσει από το γίγαντα των εμπορευμάτων, όπου όπως έγραφε κάποτε το Bloomberg, αγόραζε και πουλούσε αρκετό χαλκό για να προμηθεύσει ολόκληρη την αμερικανική βιομηχανία δύο φορές. Και πλέον έχει πιο ενεργή συμμετοχή στις οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας, όπως δείχνει και η συμμετοχή του με 40 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία κατείχε έως τώρα ποσοστό 3%.

Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους λιγοστούς δισεκατομμυριούχους της Ελλάδας και τον 1.362ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, αφού σύμφωνα με το Forbes, διαθέτει περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων.

Ο 59χρονος Μυστακίδης είναι ένας πραγματικός κοσμοπολίτης, έχει βρετανική και ελληνική υπηκοότητα, όμως στο σπίτι του μιλούν πάντα ελληνικά. Γεννήθηκε το 1962 στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του δούλευε ως θαλάσσιος βιολόγος για τον ΟΗΕ. Αργότερα όμως έζησε στην Αγγλία, όπου απέκτησε διπλή υπηκοότητα και σπούδασε Οικονομικά στο διάσημο London School of Economics. Μετά τις σπουδές του, τον «τσίμπησε» η αμερικανική πολυεθνική Cargill, όπου και μυήθηκε στα μυστικά της αγοράς του χαλκού, για να κάνει τελικά το πέρασμα στην Marc Rich & Co, την εταιρεία που αργότερα μετονομάστηκε σε Glencore. Εκεί, η άνοδός του υπήρξε μετεωρική, αφού μέσα σε επτά χρόνια είχε φτάσει στη θέση του διευθυντή.

Ως επικεφαλής της μονάδας χαλκού της Glencore υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην παγκόσμια αγορά των εμπορευμάτων,  όμως στα τέλη του 2018 αποχώρησε, με πολλούς να λένε τότε ότι κλήθηκε να παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, καθώς η Glencore αντιμετώπιζε μια σειρά από νομικά μπλεξίματα και κατηγορίες περί διαφθοράς, με αποτέλεσμα να αναζητά εναγωνίως την ευκαιρία να δείξει ότι κάνει μια νέα αρχή. Έκτοτε, όλη η «παλιά φρουρά» της εταιρείας είδε την πόρτα της εξόδου, με πιο πρόσφατη την αποχώρηση του CEO και θρύλου της αγοράς των εμπορευμάτων, Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, στα τέλη του 2020.

Όσοι έχουν δουλέψει με τον Μυστακίδη μιλούν για έναν από τους εξυπνότερους ανθρώπους που έχουν συναντήσει ποτέ. Ορμητικός, υπερδραστήριος, ενθουσιώδης και γοητευτικός είναι μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποίησε το Bloomberg για να τον περιγράψει. Ένα απαιτητικό αφεντικό, «δεν έχει χρόνο για κόλακες, τεμπέληδες και χαζούς», αλλά φροντίζει να συνδυάζει τη σκληρή δουλειά με τη διασκέδαση. Για χρόνια, έτρωγε κάθε μεσημέρι μαζί με τους traders του, μετά το κλείσιμο της πρωινής συνεδρίασης του London Metal Exchange. «Δουλεύαμε τόσο σκληρά, αλλά κάναμε και μεγάλη πλάκα μαζί. Ο Τέλης με έκανε να κλαίω από τα γέλια πολλές φορές», έλεγε στο Bloomberg ένας πρώην trader της Glencore.  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News