Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 13:30
BUSINESS & FINANCE

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι συμβαίνει με το αρνί

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το φετινό Πάσχα

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι συμβαίνει με το αρνί

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή (+0,7%) αναμένεται η τιμή του τυπικού πασχαλινού καλαθιού για το 2021, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το μέσο τυπικό καλάθι του 2021 -μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων- υπολογίζεται στα 41,7 ευρώ, παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος (41,4 ευρώ).

Παράλληλα, το μέσο εύρος των τιμών (σ.σ. διαφορά μικρότερης με μέγιστης τιμής τυπικού καλαθιού) εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, και ειδικότερα στο 36%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να διαδραματίσει και η παρατηρούμενη ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών, με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ. Εκτιμάται δε, ότι θα παράσχει επιπλέον όφελος περίπου 13%.

 Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι συμβαίνει με το αρνί-1

Οι επιδράσεις της πανδημίας

Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας. Ειδικότερα:

⦁ Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα. Το 2019, το 67% ή δύο στους τρεις καταναλωτές συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το εν λόγω ποσοστό ήταν το 2020 μόλις 3%.

⦁ Επίσης το 31%, το οποίο επέλεγε να κάνει το πασχαλινό του τραπέζι στον κλάδο της εστίασης ως το 2019, για δεύτερη χρονιά πρακτικά μηδενίζεται λόγω των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

⦁ Παραμένει αυξημένη η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 51% στο 62%.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό εννέα ατόμων. Εφόσον πρόκειται για υπαίθριο χώρο, θα επιτρέπεται η συνάθροιση δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό 12 ατόμων.  

Τι συμβαίνει με το αρνί

Παρότι οι περισσότερες κατηγορίες προϊόντων παρουσιάζουν μείωση, σημαντικά αυξημένη αναμένεται η τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ένας συνδυασμός παραγόντων πιέζει τις τιμές αυξητικά. 

Η μειωμένη διάθεση προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit, έχει οδηγήσει σε απορρόφηση προϊόντων από την ελληνική αγορά προς το εξωτερικό για το καθολικό Πάσχα (σ.σ. ειδικά Ιταλία και Ισπανία), λόγω και του ότι το καθολικό Πάσχα φέτος «έπεσε» αρκετά νωρίτερα από το ορθόδοξο.

Το ότι το ορθόδοξο Πάσχα φέτος «πέφτει» τόσο αργά σημαίνει ότι τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών, τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές, είναι λιγότερα (σ.σ. γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει) και η μειωμένη προσφερόμενη ποσότητα σε αυτό το βάρος πιέζει την τιμή αυξητικά. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News