BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Morgan Stanley: Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σαν «άλμα προς τα μπροστά» περιγράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley τη  χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, με την οποία απομακρύνεται ένα βασικό εμπόδιο για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Έπειτα  και από αυτό, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η πρώτη εκταμίευση των κονδυλίων είναι μεν δυνατή μέσα στο τρίτο τρίμηνο (όπως είναι ο σχεδιασμός), όμως καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του σχεδίου από εννέα χώρες μέλη, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανησυχούν περισσότερο για τη διαδικασία επικύρωσης σε δύο χώρες:

  • Πρώτον, στην Πολωνία, όπου ένα μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού αντιδρά έντονα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξαρτάται από τη στήριξη ή την ανοχή της αντιπολίτευσης για την έγκρισή του.
  • Και δεύτερον στην Ουγγαρία, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz θα μπορούσε να καθυστερήσει την έγκριση, προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω υποχωρήσεις στο θέμα του κράτους δικαίου.

Στο τέλος, πάντως, η Morgan Stanley εκτιμά ότι και οι δύο χώρες θα επικυρώσουν το σχέδιο, αφού είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Morgan Stanley: Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης-1

«Με εννέα χώρες να βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της έγκρισης της απόφασης για το Ταμείο Ανάκαμψης –και με επιπλοκές σε κάποιες χώρες- περιμένουμε ότι η επικύρωση θα ολοκληρωθεί μόνο έως το καλοκαίρι», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Υποθέτοντας ότι χρειάζεται περίπου ένα τρίμηνο για την άντληση των κεφαλαίων, η Morgan Stanley περιμένει μικρές καθυστερήσεις στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Έτσι, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να εκταμιευτεί το 13% του συνολικού πακέτου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια θετική έκπληξη, με τα πρώτα κονδύλια να ρέουν μέσα στο τρίτο τρίμηνο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Morgan Stanley, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα (αναλογικά με τις κρατικές δαπάνες) από την πρώτη δόση.

Morgan Stanley: Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης-2

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News