Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 12:31
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: «Λευκός καπνός» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Ταμείο Ανάκαμψης: «Λευκός καπνός» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Το «πράσινο» φως στην επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης άναψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αίροντας τα εμπόδια στην άμεση υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού project της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου, επί της ουσίας, επιτρέπει στους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ταμείου, καθώς απορρίπτει τις νομικές αιτιάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό επιχείρημα της προσφυγής (σ.σ. κατατέθηκε από το κόμμα AfD – Εναλλακτική για τη Γερμανία) ήταν το γεγονός ότι για την χρηματοδότηση του Ταμείου θα απαιτηθεί η έκδοση κοινών ομολόγων, εις το όνομα της Ε.Ε., κάτι το οποίο σηματοδοτεί την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.

«Καλωσορίζω τη σημερινή απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Ε.Ε. βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, μετά την άνευ προηγουμένου πανδημία. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα προλειάνει το έδαφος για μια πράσινη, ψηφιακή και πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν η πρώτη αντίδραση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξίσου «πανηγυρική» ήταν και η αρχική δήλωση του Νταβίντ Σασόλι, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος έκανε λόγο για «καλές ειδήσεις», οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο στην έγκριση της Γερμανίας στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης από τα εναπομείναντα κράτη-μέλη, τόσο γρηγορότερα θα “χτίσουμε” την επιστροφή από την πανδημία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Η σημερινή εξέλιξη, όπως προαναφέρθηκε, επιτρέπει στη Γερμανία να εγκρίνει την ίδρυση του Ταμείου, κάτι το οποίο πρέπει να πράξουν όλες οι χώρες της Ε.Ε., προτού ξεκινήσει η άντληση των χρημάτων και η εκταμίευση των κονδυλίων προς τα κράτη – μέλη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News