Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 15:50
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Η Ευρώπη γύρισε σελίδα

«Τώρα περιμένουμε ότι η ώθηση που είδαμε στις αμερικανικές επενδύσεις εξαιτίας των εμβολίων, θα επεκταθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη»

Goldman Sachs: Η Ευρώπη γύρισε σελίδα

Η περίοδος όπου η Ευρώπη έμενε πίσω σε σχέση με τις  ΗΠΑ και τη Βρετανία στους εμβολιασμούς και στον περιορισμό της πανδημίας τελειώνει, εκτιμά η Goldman Sachs σε τελευταία της έκθεση. «Το μονοπάτι προς τα μπροστά μοιάζει πολύ πιο ευνοϊκό», αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται και οι εμβολιασμοί αναμένεται να επιταχυνθούν απότομα τους επόμενους τρεις μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το 34% του πληθυσμού στις χώρες του «Big Four» (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) της Ευρωζώνης θα έχει κάνει την πρώτη δόση έως τα τέλη του Μαΐου και το 53% έως τα τέλη του Ιουνίου. Πρόκειται για σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με το μόλις 12% του πληθυσμού που είχε εμβολιαστεί στα τέλη του Μαρτίου.

Εν μέρει για αυτούς τους λόγους, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου δηλώνουν ότι έχουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή τους για ετησιοποιημένους ρυθμούς ανάπτυξης 8,5% τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στο ίδιο  μήκος κύματος. Ο οίκος αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Europe 600 και πλέον περιμένει αποδόσεις 10% το επόμενο 12μηνο, ενώ ανέβασε και το στόχο του για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,25 σε ορίζοντα τριμήνου.

«Εν συντομία, τώρα περιμένουμε ότι η ώθηση που είδαμε στις αμερικανικές επενδύσεις εξαιτίας των εμβολίων, θα επεκταθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Άλλωστε, η Goldman εκτιμά ότι τα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχουν προεξοφλήσει ακόμα πλήρως την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, παρά τα νέα υψηλά τους.

Παρά τα σενάρια που θέλουν το λεγόμενο «reflation trade» να έχει τελειώσει, η Goldman προβλέπει ότι τόσο οι μετοχές όσο και οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων θα σημειώσουν νέα υψηλά καθώς θα προχωράμε προς την καλύτερη περίοδο για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News