BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» και παραμένει άνω των 880

Στις 886 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» και παραμένει άνω των 880

Δίχως μεγάλες συγκινήσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σε νέο υψηλό έτους, χάρη και στην άμβλυνση των πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο της τάξης του 0,16% και διαμορφώνεται στις 886,15 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (884,77 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες -από 882,73 έως 889,34 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 27 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 3ωρο.

Είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες η ελληνική αγορά έχει «ρίξει» ρυθμούς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις και να αφομοιώνουν τα κεκτημένα. Άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σταθερά σε υψηλό έτους και σε υψηλό 13 μηνών.

Στα θετικά, πάντως, πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η εν εξελίξει κατοχύρωση φαίνεται ότι δεν απειλεί το θετικό momentum του Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση άνω του ψυχολογικού σημείου των 880 μονάδων.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαθέσουν σημαντικό «discount» έναντι των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη. 

Το επόμενο «στοίχημα» της Λεωφόρου Αθηνών, κατά γενική ομολογία, είναι η προσέγγιση των 900 μονάδων, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην προ-πανδημίας εποχή. Μέχρι τότε, όμως, απαιτείται λίγη ακόμη υπομονή από τους επενδυτές, δεδομένης της έλλειψης «καυσίμων».

Σε νέο υψηλό έτους οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς συνεχίζει να «συντηρεί» την έντονη μεταβλητότητα του τραπεζικού κλάδου, με τον τίτλο της μετοχής να «σβήνει» τις πρωινές απώλειες (σ.σ. έφθασαν έως και το -5%) και να επιστρέφει σε θετικό έδαφος (0,69%). Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 0,3 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εξάλλου, αυτή η κατάσταση θα διαιωνιστεί έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή έως τον Μάιο.

Όπως είναι εύλογο, η αντιστροφή του κλίματος στην Πειραιώς επηρεάζει θετικά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κινείται ανοδικά κατά 1% και τις 580,7 μονάδες, καταγράφοντας νέο υψηλό έτους και νέο υψηλό 13 μηνών.

Σ’ αυτό, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2,5%, διευρύνοντας στο +11% τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021. Κοντά στο +1% βρίσκεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Eurobank εμφανίζει οριακές μεταβολές, κινούμενη λίγο κάτω του 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,45% 1,087 ευρώ
  • Attica Bank 2% 0,2295 ευρώ
  • Eurobank 0,15% 0,7992 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,81% 2,48 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,69% 0,291

Στηρίγματα από Σαράντης, ΕΥΔΑΠ – Πιέσεις στον ΑΔΜΗΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές εμφανίζονται σχεδόν «ισόπαλοι», δίνοντας μια αμφίρροπη «μάχη». Από τη μία πλευρά, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται κατά 1,35%, χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020, ενώ κέρδη κατά 1% σημειώνει και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος 50 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, οι οποίες υποχωρούν κατά 0,8%. Κάπως εντονότερες είναι οι πιέσεις στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία διολισθαίνει κατά 1,6%, μετά τα μεγέθη της εταιρείας για το 2020.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 54 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 40 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News