BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έβγαλε «άμυνα» στο -18% της Πειραιώς

Στις 884 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Έβγαλε «άμυνα» στο -18% της Πειραιώς

Αποτελεσματική «άμυνα» κατάφερε να βγάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι απλώς «απέκρουσε» το σφυροκόπημα στην Τρ. Πειραιώς και την ευρύτερη τάση για διόρθωση, αλλά έκλεισε -έστω και οριακά- σε νέο υψηλό έτους και νέο υψηλό 13 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,37% και ενισχύθηκε στις 884,77 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,49 μονάδες) και ανεβάζοντας στο +9% τα σωρευτικά κέρδη εντός του 2021.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις πέντε μονάδες -από 880,98 έως 886,15 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει τελευταία, καθώς ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ.

Η υπεράσπιση των 880 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνιστά θετικό οιωνό για τη μεσοπρόθεσμη κίνηση της ελληνικής αγοράς, η οποία αργά ή γρήγορα θα κληθεί να «αναμετρηθεί» με το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Ωστόσο, μέχρι τότε, απαιτείται υπομονή και προσοχή, καθώς η τάση των τελευταίων ημερών, όπως αποδείχθηκε και σήμερα, ευνοεί την αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων, ελλείψει και «φρέσκων» καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ταχύτερα τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προς τον στόχο των 900 μονάδων.

Στα «όπλα» του αισιόδοξου σεναρίου προστίθεται και η σημερινή έκθεση της Citigroup, η οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά «φθηνές» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται μόλις στο 13x.

«Βουτιά» 18% στην Πειραιώς

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο κλήθηκε σήμερα να διαχειριστεί τις υψηλές ρευστοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση της τάξης του 18%, με αποτέλεσμα να κατέλθει του ορίου του 0,3 ευρώ ανά μετοχή. Κι αυτό, φυσικά, εν όψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Χθες, εξάλλου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την υλοποίηση της ΑΜΚ, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους -αναζωπυρώνοντας τις εντολές πώλησης.

«Άντεξαν» οι τραπεζικές μετοχές

Παρότι αρχικά οι ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς έδειχναν ικανές να επηρεάσουν αρνητικά και τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους, τελικά αυτό απετράπη, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται -έστω και οριακά- κατά 0,18% και τις 574,75 μονάδες, «ισοφαρίζοντας» το υψηλό έτους και το υψηλό 13 μηνών.

Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στα στηρίγματα της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο +0,86% και το 1,06 ευρώ / μετοχή, βελτιώνοντας το υψηλό 13 μηνών. Κατά 0,4% ενισχύθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο +0,6% έκλεισε η μετοχή της Eurobank, η οποία παρέμεινε μία «ανάσα» από το τεχνικό σημείο του 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:.

  • Alpha Bank 0,86% 1,061 ευρώ
  • Αttica Bank -3,23% 0,225 ευρώ
  • Eurobank 0,63% 0,798 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,41% 2,46 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -18,18% 0,2908 ευρώ

Στο +3,9% η ΕΥΔΑΠ, στο -2,5% η ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να κερδίσουν το «θρίλερ» με τους πωλητές, χάρη στη σημαντική ώθηση από τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία έκλεισε στο +3,9%, μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ. Κέρδη κατά 2% εμφάνισε και η μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο του υψηλού ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,5%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ απορρόφησε τις αρχικές πιέσεις και ενισχύθηκε κατά 0,4% παρά τη σύγκρουση του μεγαλύτερου μετόχου (σ.σ. Greenhill) με τη διοίκηση του Ομίλου. Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, τερμάτισε στο +2%, χάρη στα κέρδη 43,2 εκατ. ευρώ και τη διανομή μερίσματος 0,018 ευρώ.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,5% παρουσίασε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, λόγω των  ενστάσεων της Επ. Ανταγωνισμού για τον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο. Κατά 1% υποχώρησε και η μετοχή της Mytilineoς, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο -2,1%.

Συνολικά, 66 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 45 μετοχές παρουσίασαν πτώση, ενώ 16 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 58,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News