BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» γύρω από το υψηλό 13 μηνών

Στις 885 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» γύρω από το υψηλό 13 μηνών

Οριακές μεταβολές καταγράφονται στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές κινήσεις, με φόντο τις επίμονες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο της τάξης του 0,13% και διαμορφώνεται στις 885,91 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (884,77 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 882,73 έως 886,71 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες η ελληνική αγορά έχει «ρίξει» ρυθμούς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις και να αφομοιώνουν τα κεκτημένα. Άλλωστε, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σταθερά σε υψηλό έτους και σε υψηλό 13 μηνών.

Στα θετικά, πάντως, πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η εν εξελίξει κατοχύρωση φαίνεται ότι δεν απειλεί το θετικό momentum του Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση άνω του ψυχολογικού σημείου των 880 μονάδων.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαθέσουν σημαντικό «discount» έναντι των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη. 

Το επόμενο «στοίχημα» της Λεωφόρου Αθηνών, κατά γενική ομολογία, είναι η προσέγγιση των 900 μονάδων, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην προ-πανδημίας εποχή. Μέχρι τότε, όμως, απαιτείται λίγη ακόμη υπομονή από τους επενδυτές, δεδομένης της έλλειψης «καυσίμων».

Στο -4% η Τρ. Πειραιώς

Την ίδια ώρα, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον τίτλο της μετοχής να υποχωρεί σήμερα κατά 4%, σε συνέχεια του χθεσινού -18%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κατάσταση θα διαιωνιστεί έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή έως τον Μάιο.

Όπως είναι εύλογο, οι επίμονες ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς επηρεάζουν και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κινείται σταθεροποιητικά (-0,09%) στις 574,23 μονάδες, παραμένοντας -σε κάθε περίπτωση- στα όρια του υψηλού έτους (575 μονάδες).

  • Alpha Bank -0,09% 1,06 ευρώ
  • Attica Bank -0,22% 0,2245 ευρώ
  • Eurobank -0,33% 0,7954 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,46 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,06% 0,279

Αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές εμφανίζονται σχεδόν «ισόπαλοι». Από τη μία πλευρά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 1,5%, μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος 50 εκατ. ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, πέραν της Τρ. Πειραιώς, πιέσεις ασκούνται και στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 0,75%. Στο -0,7% βρίσκεται η μετοχή της Viohalco, ενώ  0,75% «χάνει» και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 29 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 24 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,8 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News