BUSINESS & FINANCE

ΑΔΜΗΕ: Eίσοδος στην αποθήκευση ενέργειας – Επενδύσεις 2,1 δισ. έως το 2025

ΑΔΜΗΕ: Eίσοδος στην αποθήκευση ενέργειας – Επενδύσεις 2,1 δισ. έως το 2025

Στα 2,1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι προγραμματισμένες επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2022-2025, με τον Διαχειριστή να δρομολογεί την είσοδό του σε νέους κλάδους, όπως την αποθήκευση ενέργειας, με πιλοτικά έργα που ενισχύουν την ασφάλεια του Συστήματος Μεταφοράς και την καλύτερη λειτουργία των νησιωτικών διασυνδέσεων. Παράλληλα, υλοποιεί σημαντικά έργα αναβάθμισης του εξοπλισμού του -με τα σχετικά κονδύλια να αυξάνονται σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό-, αλλά και τον ψηφιακό του μετασχηματισμό.

Κατά την διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι θετική πορεία της εταιρείας αναμένεται να συνεχιστεί φέτος και τα επόμενα χρόνια,  σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης των επενδύσεων που κατεγράφη το περασμένο έτος (ανήλθαν στα 456 εκατ. ευρώ),  παρά τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Γιάννης Μάργαρης, έως το καλοκαίρι αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης η Δ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος), αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη, μετά την επιλογή των αναδόχων για τα έργα. Όσον αφορά στο διαγωνισμό για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διασυνδέσει την Σαντορίνη με τη Νάξο, αξιολογούνται οι προσφορές που έχουν υποβάλει οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, Prysmian και Nexans, ενώ εντός του Απριλίου θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για τον Υποσταθμό που θα εγκατασταθεί στο νησί.

Φέτος επίσης θα προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την «Αριάδνη Interconnection», στους δύο υποσταθμούς του έργου, καθώς και τα υπόγεια τμήματα των καλωδίων. Παράλληλα, έως τον Ιούνιο-Ιούλιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, η οποία θα περιορίσει τη χρήση των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων, αναλαμβάνοντας περίπου  το 30% των ηλεκτρικών φορτίων του νησιού, ενώ θα δημιουργήσει ηλεκτρικό «χώρο» για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW.

Οι νησιωτικές διασυνδέσεις αναμένεται οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των αυτόνομων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Όπως επισημάνθηκε, από τις τρεις πρώτες φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί,  εξοικονομούνται σε ετήσια βάση περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος θα εξοικονομηθούν άλλα 150 εκατ. περίπου. Με την έναρξη λειτουργίας και του έργου Κρήτη-Αττική, η συνολική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ. Εάν αυτό το ποσό αξιοποιηθεί από την πολιτεία για τον περιορισμό των ΥΚΩ, τότε θα αντισταθμίσει και μάλιστα κατά πολύ την ήπια αύξηση των  Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος που θα επέλθει για την απόσβεση των επενδύσεων του Διαχειριστή.

Τέλος, αναφορικά με τις διαμαρτυρίες επενδυτών ΑΠΕ για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο (με αφορμή και τις επισημάνσεις που έγιναν από τη γερμανική εταιρεία ΑΒΟ  Wind), η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παρέπεμψε στην περυσινή νομοθετική ρύθμιση που έδωσε την δυνατότητα ομαδοποίησης πολλών μικρών έργων ΑΠΕ, και η υποβολή ομαδικών αιτημάτων για τη σύνδεσή τους στο σύστημα μεταφοράς, με στόχο την παράκαμψη της μεγάλης «ουράς» για τη σύνδεση στο Δίκτυο Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως επισημάνθηκε, στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης μέσα σε τέσσερις μήνες υποβλήθηκαν αιτήματα σύνδεσης πάνω από 3.000 σταθμών παραγωγής, συνολικής ισχύος της τάξης των 3 GW, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εμπλοκή, για την επίλυση της οποίας απαιτείται  αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου αδειοδότησης και πρόσβασης των χρηστών στο Δίκτυο, κάτι που ήδη εξετάζει το ΥΠΕΝ. Και τούτο διότι το  πρόβλημα δεν αφορά στη χωρητικότητα του συστήματος μεταφοράς, στο μέτρο που οι στόχοι του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ΑΠΕ έχουν ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ και έως το 2030 το Σύστημα θα μπορεί να «σηκώσει» τα 19 GW ΑΠΕ που προβλέπονται και ακόμη μεγαλύτερη ισχύ έως τότε, κατά 1-1,5 Γιγαβάτ περίπου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News