Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 16:53
BUSINESS & FINANCE

Τρ. Πειραιώς: Η διοίκηση προτείνει προνομιακή κατανομή σε Έλληνες μετόχους

Τρ. Πειραιώς: Η διοίκηση προτείνει προνομιακή κατανομή σε Έλληνες μετόχους

Την προνομιακή κατανομή νέων μετοχών σε Έλληνες μετόχους πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εν όψει των οριστικών αποφάσεων για τους όρους της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εν εξελίξει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο κ. Μεγάλου προέκρινε την υιοθέτηση ενός συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι, οι οποίοι θα εγγράφονται μέσω της Ελληνικής Προσφοράς, θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ, η οποία θα προβλέπει κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, θα διενεργηθεί μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:

  • «Διεθνή Προσφορά», μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσω βιβλίου προσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά 
  • «Ελληνική Προσφορά», μια διαδικασία με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. 

Η δυνατότητα προνομιακής κατανομής στους Έλληνες μετόχους, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, εξετάζεται από νομικής και τεχνικής πλευράς και αναμένεται να κινηθεί πάνω στις εξής γενικές γραμμές:

  • Δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούς επενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.
  • Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην pro rata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακής κατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεται μαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοι εγγραφόμενοι μέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση. 

Στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι η ΑΜΚ να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.  

Πέραν των παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς υπενθύμισε τη δέσμευση για επιπλέον ενέργειες, με θετική επίπτωση στα κεφάλαια, ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • 0,4 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021
  • 0,3 δισ. ευρώ από την πώληση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών 
  • 0,3 δισ. ευρώ από συνθετικές τιτλοποιήσεις επιλεγμένων χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων.

Επομένως, οι συνολικές δράσεις της τράπεζας (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ), όπως κατέληξε ο κ. Μεγάλου, αποσκοπούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ιδρύματος κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στον «Ηρακλή» για νέα τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), ύψους 7 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News