BUSINESS & FINANCE

Η χρυσή τομή και η διαφωνία στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς

Η χρυσή τομή και η διαφωνία στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς

Τη χρυσή τομή μεταξύ του στόχου για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, αναζητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς. 

Ο διπλός αυτός στόχος υπαγορεύεται από τη μείωση του ποσοστού του Ταμείου κάτω από το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας, έτσι ώστε να μην ασκεί δικαιώματα βέτο, κάτι που θα μείωνε την εμπορευσιμότητα της μετοχής και θα απέτρεπε τη συμμετοχή νέων επενδυτών, αλλά σε επίπεδο που θα πλησιάζει το 33%, έτσι ώστε το Ταμείο να επωφεληθεί από τη μελλοντική ανάκαμψη της Τράπεζας.

Αυτό έκανε σαφές κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα τις εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς. Η υποχώρηση του ποσοστού του Ταμείου κάτω από το 33,3%, υποδηλώνει την πρόθεση του ΤΧΣ να μην εμπλέκεται στις αποφάσεις της Τράπεζας, ασκώντας βέτο ως κάτοχος της καταστατικής μειοψηφίας. «Το ΤΧΣ έχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και δεν επιδιώκουμε να διοικήσουμε, ούτε για να διαχειριστούμε την Τράπεζα», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου. «Επιδιώκει ωστόσο να επωφεληθεί επαρκώς από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Πειραιώς και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει διάθεση από μέρους του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, το ποσοστό του να πέσει και πολύ κάτω από αυτό το 33%». 

Η διαφωνία

Ο κ. Βερύκιος διευκρίνισε ότι το Γενικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις για το τελικό ποσοστό που θα διατηρήσει στην Τράπεζα, στάση που σύμφωνα με πληροφορίες υποδηλώνει και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για στην τελική απόφαση του ΤΧΣ θα βαρύνει τόσο η προσφορά που θα εκδηλωθεί στην επικείμενη ΑΜΚ όσο και η ποιότητα των επενδυτών που θα εγγραφούν στη διαδικασία του book building. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τους όρους της ΑΜΚ θα ληφθεί στα μέσα Απριλίου και η  έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς κατά το τρίτο 10ήμερο δεκαήμερο.

Το χρονοδιάγραμμα

Στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί οι διαδικασίες για την επικείμενη ΑΜΚ εξελίσσονται πυρετωδώς με διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις (roadshows) με επενδυτές, από τις οποίες όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου μιλώντας επίσης χθες στη Βουλή, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ο κ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε τις συνθήκες ιδανικές για την ΑΜΚ, καθώς υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον στη βάση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 από 35% που διαμορφώνεται σήμερα. 

Η αύξηση αναμένεται να αποφασιστεί από την έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για την επόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει και την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 6 στα 99 ευρώ και παράλληλη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223, με αναλογία 16,5 υφιστάμενες μετοχές σε 1 νέα. Στη συνέχεια και προς διευκόλυνση της αύξησης θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ. Με τη μείωση επιτυγχάνεται ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Όπως έχει ανακοινώσει η Τράπεζα στο πλαίσιο της αύξησης θα δοθεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους που σήμερα ελέγχουν το 10% περίπου της Τράπεζας, να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν για ανάλογο αριθμό μετοχών στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (book building). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News