BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Φλερτάρει» με νέο υψηλό 13 μηνών

Στις 871 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Φλερτάρει» με νέο υψηλό 13 μηνών

Προσπάθεια ανάκτησης του ψυχολογικού σημείου των 870 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στις τράπεζες, θέλοντας να δώσουν συνέχεια στην πολύ καλή «εικόνα» του Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,78% και ενισχύεται στις 871,86 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 7 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (765,05 ευρώ).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 866,89 έως 876,60 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς ηπιότερα επίπεδα (21 εκατ. ευρώ), λόγω και του υποτονικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διανύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Η Λεωφόρος Αθηνών είναι σαφές ότι επιχειρεί να κινηθεί υψηλότερα, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν κέρδη άνω του 2%, χάρη στην αναβάθμιση των προοπτικών (σ.σ. από σταθερές σε θετικές) του ελληνικού banking από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Τα δεδομένα που «οδήγησαν» σ’ αυτή την εξέλιξη, εδράζονται στη βελτίωση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την ισχυροποίηση της κερδοφορίας του κλάδου, αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων «παιχτών», με την ΟΠΑΠ Α.Ε. να ανακοινώσει κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ για το 2020, διανέμοντας μικτό μέρισμα 0,45 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ζημιές 186 εκατ. ευρώ, με το πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδο να αποτελεί ανοιχτή «πληγή» για τον Όμιλο, ο οποίος αναζητάει λύσεις για την επόμενη ημέρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά, παρά την αισθητή μείωση του συναλλαγματικού ενδιαφέροντος λόγω του Πάσχα των Καθολικών, παραμένει «συνδεδεμένη» με τα υψηλά των τελευταίων 13 μηνών (873 μονάδες), με τους επενδυτές να εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοδικό momentum. Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι χθεσινές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζουν σημαντικά την τάση για διόρθωση.

Το «hot story» επιβεβαιώθηκε, επίσης, και στο κλείσιμο του Μαρτίου, ο οποίος έδωσε +8% στον Γενικό Δείκτη και +10% στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να αποχαιρετίσουν το α’ τρίμηνο με κέρδη 7% και 3,5%, αντίστοιχα. Μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τη μεσοπρόθεσμη τάση της Λεωφόρου Αθηνών θα έχουμε από την επόμενη Τρίτη, όταν και αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό, διότι μεσολαβούν οι δύο αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας (σ.σ. Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα για τους Καθολικούς).

Συνεχίζεται η ανάκαμψη στην Πειραιώς

Όσον αφορά τις τράπεζες, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες «ταλαιπωρήθηκαν» από τις ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ, οι αγορές φαίνεται επιστρέφουν δυναμικά, με τον κλαδικό δείκτη -μετά και την χθεσινή διόρθωση- να ανακτά το τεχνικό σημείο των 545 μονάδων, καταγράφοντας σημαντική κέρδη κατά 2%. 

Η ευμετάβλητη μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινείται ανοδικά κατά 2%, αν και εξακαλουθεί να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 65% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Κέρδη κατά 2,6% εμφανίζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο 0,74 ευρώ. Από την πλευρά τους, η Alpha Bank βρίσκεται στο +2,2% και η Εθνική Τράπεζα στο +1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,22% 0,9378 ευρώ
  • Attica Bank 2,12% 0,2165 ευρώ
  • Eurobank 2,65% 0,7442 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,05% 2,506 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,15% 0,4462 ευρώ 

Ράλι για τον ΟΠΑΠ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, διατηρώντας «άνετο» προβάδισμα έναντι των πωλητών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στο +3,6% μετά την πρόταση για μέρισμα 0,45 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Motor Oil – Fourlis.

Στον αντίποδα, υπό σημαντική πίεση τελεί η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διολισθαίνει κατά 2,3%, στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών αλλά και εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες κατά 1,5% παρουσιάζει και η μετοχή της Viohalco.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 27 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News