BUSINESS & FINANCE

Πίτσος: Από τη μεγάλη δόξα στο «λουκέτο»

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη της ιστορικής εταιρείας

Πίτσος: Από τη μεγάλη δόξα στο «λουκέτο»

Μέχρι τα μέσα Απριλίου παρατείνεται η αγωνία για την τύχη της «Πίτσος», καθώς έως τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της BSH, του γερμανικού ομίλου στον οποίο ανήκει η «Πίτσος», με τον Έλληνα επιχειρηματία Νίκο Μπακατασέλο, ο οποίος έχει υποβάλει πρόταση που διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας στην περιοχή του Ρέντη.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pyramis περιλαμβάνει την αγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου της «Πίτσος» και την συνέχιση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, στο εργοστάσιο στο Ρέντη, που προτίθεται να ενοικιάσει αρχικά ο Έλληνας επιχειρηματίας και στη συνέχεια να εξαγοράσει.

Εάν οι Γερμανοί που το ΟΚ στην πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία τότε η εταιρεία θα μπορέσει φέτος να γιορτάσει 156 χρόνια ζωής στην ελληνική επιχειρηματική ζωή, 156 χρόνια που συνοδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες και καινοτομίες.

Η εταιρεία «Πίτσος» ιδρύθηκε το 1865 από την οικογένεια Πίτσου και επρόκειτο αρχικά για ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους, όπου κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές τη εποχής, όπως ψυγεία νερού και αργότερα γκαζιέρες και θερμάστρες, αλλά και θερμοσίφωνες λαδιού. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου η επιχείρηση μετακόμισε στους Αμπελόκηπους και μερικά χρόνια αργότερα τα ηνία ανέλαβε η δεύτερη γενιά εκπροσωπούμενη από τον Απόστολο Πίτσο.

Με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και κυρίως των αστικών κέντρων και ενώ ήδη είχαν εισέλθει στην παραγωγή «λευκών» ηλεκτρικών συσκευών δύο άλλες ελληνικές εταιρείες, η IZOLA και η ESKIMO, η Πίτσος» αποφασίζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη και το 1959 ξεκινά την παραγωγή ηλεκτρικών ψυγείων. Στη συνέχεια προχωρά στην παραγωγή καταψυκτών, ηλεκτρικών κουζινών – οι οποίες αποτέλεσαν μέχρι σήμερα το ατού της-  ενώ έφτασε να κατασκευάζει ακόμη και τηλεοράσεις -συναρμολόγηση- αλλά και ένα τρίτροχο. Η Χρύσα Παραδείση, διάσημη συγγραφέας βιβλίων με συνταγές μαγειρικής –διαφήμιζε με ολοσέλιδη καταχώριση τις κουζίνες «Πίτσος». «Εχρησιμοποίησα την Κουζίνα Πίτσος και βρίσκω ότι είναι θαυμάσιο ‘εργαλείο’ στα χέρια της νοικοκυράς, που την βοηθά να έχει πάντα επιτυχία στα γλυκά και τα φαγητά της», αναφέρεται στην καταχώριση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία της Χρύσας Παραδείση.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ο Απόστολος  Πίτσος ξεκινά συνεργασία με τη Siemens. Το 1977 και ενώ είχε προηγηθεί μια μεγάλη απεργία στην εταιρεία, ο γερμανικός όμιλος Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH εξαγοράζει το 60% της ελληνικής εταιρείας και η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η είσοδος των Γερμανών στην «Πίτσος» βάζει σε τροχιά ανόδου την εταιρεία. Στο εργοστάσιο ψυγείων στου Ρέντη θα ξεκινήσει η παραγωγή των ψυγείων NO FROST, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ξεκινήσει η παραγωγή ψυγειοκαταψυκτών. Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.  Τον Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελέγχονταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens.         

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, η ελληνική Βουλή υπερψήφισε (164 υπέρ, 75 κατά, 1 παρών) διάταξη κύρωσης συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, διευθετώντας την υπόθεση της λειτουργίας των «μαύρων» ταμείων της Siemens. Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Siemens δεσμευόταν να υλοποιήσει επένδυση 60 εκατ. ευρώ που θα απασχολούσε 700 εργαζόμενους. Στο κείμενο της συμφωνίας, η επένδυση δεν κατονομαζόταν, αλλά όλοι θεωρούσαν ότι αφορούσε τη μετεγκατάσταση το εργοστασίου της BSH που βρίσκονταν στου Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής. Προς την κατεύθυνση αυτή, η BSH είχε αποκτήσει το ακίνητο αλλά δεν είχε λάβει τις σχετικές άδειες. Ο μετέπειτα δήμαρχος ήταν αντίθετος στη δημιουργία του εργοστασίου στην περιοχή καθώς το οικόπεδο βρίσκεται κοντά στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Η BHS αναθεώρησε τα σχέδιά της και προχώρησε στην πώληση του οικοπέδου, ματαιώνοντας την επένδυση.

Η πρώτη φορά που η BHS ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο της «Πίτσος» στην Ελλάδα ήταν το 2017, λέγοντας ότι θα το πράξει στο τέλος του 2018. Ωστόσο τον Μάιο  και τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόφαση για «λουκέτο» στην «Πίτσος» στις αρχές του 2021.        

Η παραγωγή στο εργοστάσιο είχε σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και χθες υπεγράφη η συμφωνία ομαδικής απόλυσης των τελευταίων εργαζομένων στο εργοστάσιο – περί τα 200 άτομα- συμφωνία που περιλαμβάνει σημαντικές αποζημιώσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν εφαρμοστεί διάφορα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Για ποιο λόγο η «Πίτσος» από τη μεγάλη δόξα πέρασε στο «λουκέτο»; Πέρα από τις όποιες ευθύνες των κατά καιρούς μετόχων, καθοριστικό ρόλο για την τύχη της εν λόγω εταιρείας και όχι μόνο διαδραμάτισε ο κρατικός παρεμβατισμός, η αποσύνδεση του μισθολογικού κόστους από την παραγωγικότητα, οι χρόνιες αγκυλώσεις και τα τοπικά συμφέροντα. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, είχε η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας που επήλθε κυρίως από τη δεκαετία του ‘90 και οδήγησε στη μεταφορά μεγάλου μέρους της βιομηχανικής παραγωγής από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ασία, καθώς και στις πρώην ανατολικές χώρες, όπου είναι χαμηλότερο το εργατικό κόστος. Επιπλέον, αν και τα τελευταία χρόνια υποχώρησε σημαντικά στην Ελλάδα το μισθολογικό κόστος, απόρροια της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης που σημάδεψε την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, αρκετές επιχειρήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News