BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13 μηνών με τις τράπεζες στο +3%

Χρηματιστήριο: Νέο υψηλό 13 μηνών με τις τράπεζες στο +3%

Σε νέο ιστορικό υψηλό -έστω και οριακά βελτιωμένο σε σχέση με το πρόσφατο των 873 μονάδων- έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε την πολύ καλή «εικόνα» του Μαρτίου, χάρη στο μπαράζ αγορών σε Alpha Bank, Eurobank, OΠΑΠ και Lamda Development.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,18% και ενισχύθηκε στις 875,22 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας περισσότερες από 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (765,05 ευρώ).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 866,89 έως 876,60 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς ηπιότερα επίπεδα (59,5 εκατ. ευρώ), λόγω και του υποτονικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διανύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών.

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά την χθεσινή διόρθωση κατά σχεδόν 1%, επιχείρησε από το πρωί να κινηθεί υψηλότερα, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη άνω του 3%, χάρη στην αναβάθμιση των προοπτικών (σ.σ. από σταθερές σε θετικές) του ελληνικού banking από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Τα δεδομένα που «οδήγησαν» σ’ αυτή την εξέλιξη, εδράζονται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την ισχυροποίηση της κερδοφορίας του κλάδου, αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τέθηκαν και τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων «παιχτών» του Χ.Α., με την ΟΠΑΠ Α.Ε. να ανακοινώσει κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ για το 2020, διανέμοντας μικτό μέρισμα 0,45 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ζημιές 186 εκατ. ευρώ, με το πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδο να αποτελεί ανοιχτή «πληγή» για τον Όμιλο, ο οποίος αναζητάει λύσεις για την επόμενη ημέρα. 

Το θετικό είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι η ελληνική αγορά παρέμεινε «συνδεδεμένη» με τα υψηλά των τελευταίων 13 μηνών, δείγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών -ξένων και εγχώριων- στο εν εξελίξει ανοδικό momentum. Σ’ αυτό συνέβαλαν, βέβαια, τόσο οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, όσο και το νέο πακέτο στήριξης στην εστίαση.

Το «hot story» του Χ.Α. αποτυπώθηκε και στο κλείσιμο του Μαρτίου, ο οποίος έδωσε +8% στον Γενικό Δείκτη και +10% στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να αποχαιρετίσουν το α’ τρίμηνο με κέρδη 7% και 3,5%, αντίστοιχα. Μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τη μεσοπρόθεσμη τάση της Λεωφόρου Αθηνών θα έχουμε από την επόμενη Τρίτη, όταν και αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό, διότι μεσολαβούν οι δύο αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας (σ.σ. Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα για τους Καθολικούς).

Σημαντικές τραπεζικές στηρίξεις

Στις τράπεζες, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες «ταλαιπωρήθηκαν» αρκετά από τις ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς, οι αγοραστές φαίνεται ότι επέστρεψαν δυναμικά, με τον κλαδικό δείκτη να ανακτά το τεχνικό σημείο των 553 μονάδων, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη της τάξης του 3,1% και κλείνοντας την «ψαλίδα» από το υψηλό 12 μηνών (575 μονάδες) στις μολις 22 μονάδες.

Η ευμετάβλητη -εν μέσω των σεναρίων για την ΑΜΚ- μετοχή της Τρ. Πειραιώς, παρά τα αρχικά κέρδη έως +5%, έκλεισε πτωτικά κατά 1,5%, υπολειπόμενη κατά τουλάχιστον 66% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Εκρηκτική άνοδο κατά 5,7% εμφάνισε, αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο 0,97 ευρώ, μία «ανάσα» από το υψηλό έτους του 0,99 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank «σκαρφάλωσε» στο 3,5% και το 0,75 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε οριακές διακυμάνσεις (+0,4%), κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητη στα 2,49 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,69% 0,9696 ευρώ
  • Attica Bank 5,66% 0,224 ευρώ
  • Eurobank 3,45% 0,75 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,4% 2,49 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,51% 0,4302 ευρώ 

Ράλι για ΟΠΑΠ, Lamda 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν πλήρως την κατάσταση, διατηρώντας «άνετο» προβάδισμα έναντι των πωλητών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία τερμάτισε στο +3,5% μετά την πρόταση για μέρισμα 0,45 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των Fourlis (2,35%), Lamda (2,99%), ΑΔΜΗΕ (2%), Σαράντης (2,66%), ΕΥΔΑΠ (2,78%) και Motor Oil (2,45%).

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στον τίτλο της Ελλάκτωρ, η οποία διολόσθησε κατά 1%, στον απόηχο των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών αλλά και εν όψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες κατά 0,8% παρουσίασε και η μετοχή της Viohalco.

Συνολικά, 78 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 32 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 58,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News