BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ξανά προς τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη σε ΟΠΑΠ - Ελλάκτωρ

Χρηματιστήριο: Ξανά προς τις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Προσπάθεια απορρόφησης των χθεσινών απωλειών καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες αγορές, έχοντας στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,76% και διαμορφώνεται στις 871,56 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (765,05 ευρώ).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 866,89 έως 871,80 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ελαφρώς ηπιότερα επίπεδα (5 εκατ. ευρώ), λόγω και της αυριανής χρηματιστηριακής αργίας. 

Οι επενδυτές, όπως είναι εύλογο, έχουν θέσει στο επίκεντρο τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων «παιχτών», με την ΟΠΑΠ Α.Ε. να ανακοινώσει κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ για το 2020, διανέμοντας μικτό μέρισμα 0,45 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ζημιές 186 εκατ. ευρώ, με το πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδο να αποτελεί ανοιχτή «πληγή» για τον Όμιλο, ο οποίος αναζητάει λύσεις για την επόμενη ημέρα. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική αγορά, παρά την αισθητή μείωση του συναλλαγματικού ενδιαφέροντος λόγω του Πάσχα των Καθολικών, παραμένει συνδεδεμένη με τα υψηλά των τελευταίων 13 μηνών (873 μονάδες), με τους επενδυτές να εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοδικό momentum. 

Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι χθεσινές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, οι οποίες φαίνεται ότι περιορίζουν σημαντικά την τάση για διόρθωση. Οι χθεσινές ρευστοποιήσεις, εξάλλου, ουδέποτε έλαβαν ευρείες διαστάσεις, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να κρατάει τις αντιστάσεις των 865 μονάδων. 

Το «hot story» επιβεβαιώθηκε, επίσης, και στο κλείσιμο του Μαρτίου, ο οποίος έδωσε +8% στον Γενικό Δείκτη και +10% στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να αποχαιρετίσουν το α’ τρίμηνο με κέρδη 7% και 3,5%, αντίστοιχα. Μία πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τη μεσοπρόθεσμη τάση της Λεωφόρου Αθηνών θα έχουμε από την επόμενη Τρίτη, όταν και αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο. Κι αυτό, διότι μεσολαβούν οι δύο αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας (σ.σ. Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα για τους Καθολικούς).

Συνεχίζεται η ανάκαμψη στην Πειραιώς

Όσον αφορά τις τράπεζες, οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες «ταλαιπωρήθηκαν» από τις ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ, η μεταβλητότητα φαίνεται ότι τείνει προς έλεγχο, με τον κλαδικό δείκτη -μετά και την χθεσινή διόρθωση- να ανακτά το τεχνικό σημείο των 540 μονάδων, καταγράφοντας ήπια άνοδο κατά 0,7%. 

Η ευμετάβλητη μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινείται ανοδικά κατά 2,5%, αν και εξακαλουθεί να υπολείπεται κατά τουλάχιστον 65% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Κέρδη κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Eurobank, η οποία βρίσκεται στο 0,73 ευρώ. Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, από την πλευρά τους, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,04% 0,917 ευρώ
  • Attica Bank -0,24% 0,2115 ευρώ
  • Eurobank 1,08% 0,7328 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -,28% 2,487 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,56% 0,448 ευρώ 

Άνω του 1% τα κέρδη στον ΟΠΑΠ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν έτοιμοι να ανακτήσουν το προβάδισμα έναντι των πωλητών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Aegean και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες σημειώνουν κέρδη άνω του 1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ παραμένει υπό καθεστώς πιέσεων, υποχωρώντας κατά 1,8% εν όψει και της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News