BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Στο +3% η μετοχή της Aegean

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Σε επιλεκτικές κινήσεις προχωρούν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι φαίνεται ότι «κατεβάζουν» ρυθμούς μετά την 4η ανοδική συνεδρίαση και το νέο υψηλό 13 μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,11% και ενισχύεται στις 863,54 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (862,83 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 863,35 έως 867,81 μονάδες- με τον ημερήσιο τζίρο να εκτινάσσεται μέχρι τις 11.00 στα 18 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη.

Η ελληνική αγορά, μετά και την χθεσινή άνοδο, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για το 2021 αλλά και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρου ανόδου, δεδομένου ότι η Λεωφόρος Αθηνών υπολείπεται των ευρωπαϊκών αγορών.

Σ’ αυτό συνηγορεί και η τιμή μιας σειράς εισηγμένων, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αξιοσημείωτο discount, παρά τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη και τις ευοίωνες προοπτικές. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η «θερμή» υποδοχή των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων τόσο της ΔΕΗ όσο και της Motor Oil.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, η βελτίωση των προοπτικών βιωσιμότητας του τραπεζικού κλάδου, αλλά και οι προσδοκίες για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου ανάκτησης των 900 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τον κίνδυνο μιας αρνητικής εξέλιξης, όπως για παράδειγμα μίας ακόμη αποτυχημένης τουριστικής σεζόν, κάτι το οποίο θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, διατηρώντας την πίεση στην ελληνική αγορά. 

Μικρές μεταβολές στις τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να «απομονώσουν» τις ρευστοποιήσεις της Τρ. Πειραιώς, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν έως ότου ολοκληρωθεί η απαιτούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Μέχρι τότε, εξάλλου, είναι σίγουρο ότι ο τίτλος θα χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Σήμερα, πάντως, οι τράπεζες καταγράφουν μικρά κέρδη της τάξης του 0,5% και ενισχύονται στις 552 μονάδες, παραμένοντας 23 μονάδες μακριά από το υψηλό έτους και το υψηλό 12 μηνών (575 μονάδες). Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, οι οποίες δεν ξεπερνούν το +/-1%.

  • Alpha Bank 0,66% 0,9416 ευρώ
  • Attica Bank 1,42% 0,2145 ευρώ
  • Eurobank 0,53% 0,754 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,20% 2,545 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,23% 0,388 ευρώ

Ξεχωρίζει το +3% στην Aegean

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται να διατηρούν μικρό «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, με τη μετοχή της Aegean να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο κατά 3%, χάρη στις προοπτικές άμεσης επανέναρξης της τουριστικής σεζόν. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Fourlis.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης υποχωρεί κατά 1%, ενώ οι απώλειες στη μετοχή της Ελλάκτωρ αγγίζουν το 0,8% εν μέσω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων γύρω από την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 57,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News