BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μονάδες με ράλι σε ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ

Σε νέο υψηλό 13 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 860 μονάδες με ράλι σε ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ

Με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις μετοχές των EΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Alpha Bank να ηγούνται της ανοδικής αντίδρασης, οδηγώντας την ελληνική αγορά σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τον Φεβρουάριο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα,ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,29% και ενισχύθηκε στις 862,83 μονάδες, κερδίζοντας 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (851,82 μονάδες). Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, έφθασε έως και το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15 μονάδες -από 855,48 έως 870,06 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 94 εκατ. ευρώ, δείγμα του θετικού αγοραστικού momentum.

Το νέο υψηλό 13 μηνών, το οποίο είναι ελαφρώς καλύτερο σε σχέση με τις 862,36 μονάδες της 18ης Μαρτίου, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η ελληνική αγορά αφήνει στο «παρελθόν» τη συσσώρευση και τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών και πλέον «κοιτάζει» προς το επόμενο ψυχολογικό όριο των 880 – 900 μονάδων, προλειαίνοντας το έδαφος για την επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδου.

Άλλωστε, οι θετικές προοπτικές στον τραπεζικό κλάδο -παρά τη διατήρηση των πιέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς-, η προσδοκία για ισχυρή στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και η μερισματική πολιτική αρκετών εισηγμένων έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο «σπιράλ» για την περαιτέρω στήριξη της Λεωφόρου Αθηνών.

Όλα αυτά, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποια απρόσμενη αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πυροδοτήσει νέο γύρο ρευστοποιήσεων, και ότι οι εξελίξεις με τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Πειραιώς και Ελλάκτωρ θα έχουν αίσιο τέλος.

Η σημερινή ημέρα, στο μεταξύ, ήταν άκρως σημαντική για τους επόμενους μήνες, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός δε, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι η συμβολή αυτών των χρημάτων θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ και τις 200.000 θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 6ετίας.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα, για να εφαρμόσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες.

Στο -4% η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως διαφάνηκε και σήμερα, έχει καταφέρει να απομονώσει τις πιέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα να κλείσει σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος κατά 1,25% και τις 549 μονάδες, απέχοντας μόλις 26 μονάδες από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (575 μονάδες).

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα παρουσιάσουν ακόμη καλύτερη «εικόνα», όταν ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς. Όταν δηλαδή γίνει και το τελευταίο «βήμα» για την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Σήμερα, πάντως, η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κατά 4% και διολίσθησε κάτω του ψυχολογικού σημείου του 0,40 ευρώ, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για τους όρους της ΑΜΚ, ύψους 1 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε κατά 3%, αναρριχόμενη σε νέο υψηλό 12 μηνών (0,75 ευρώ).

Θετικό ήταν το κλίμα και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία κατέγραψε άνοδο άνω του 1,5%, κινούμενη πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους (0,99 ευρώ). Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις, υποχωρώντας κατά περίπου 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,67% 0,9354 ευρώ
  • Attica 3,17% 0,2115 ευρώ
  • Eurobank 3,05% 0,75 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,97% 2,55 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4%  0,3889 ευρώ

Στο +7% η ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο κοντά στο 7%. Σημαντικά κέρδη κατά 5,45% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο +3% βρέθηκαν οι μετοχές των Motor Oil, Aegean και Lamda Developement.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κατέγραψε πτώση κατά 0,7%. Οριακές απώλειες εμφάνισαν και οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ. Την ίδια ώρα, η Ελλάκτωρ κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος (+1,6%), απορροφώντας τις πρωινές απώλειες, παρά τις ανησυχίες για την ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 79 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 35 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 57,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News