BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό «φίνις» με ράλι +5,5% στην Εθνική

Άνω των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό «φίνις» με ράλι +5,5% στην Εθνική

Εντυπωσιακό ήταν το «φίνις» του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην τρέχουσα εβδομάδα, καταφέρνοντας να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, χάρη στα σημαντικά στηρίγματα από τον τραπεζικό κλάδο -και δη την Εθνική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο της τάξης του 1,76% και ενισχύθηκε στις 851,86 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (837,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 840,1 έως 853,63 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 94,3 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο συναλλαγών στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη. 

Κινητήριο μοχλό της ανοδικής κίνησης αποτέλεσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάχθηκε στο +5,5% και τα 2,575 ευρώ, χάρη στην επισφράγιση του deal πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital έναντι 410 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο Γενικός Δείκτης να απορροφήσει το σύνολο των εβδομαδιαίων απωλειών, αλλά και να βάλει ένα οριστικό «φρένο» στην πολυήμερη συσσώρευση, η οποία προήλθε κυρίως από τις ανησυχίες για την Τρ. Πειραιώς.

Ενδεκτικά, σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη κατά 2,3%, ενώ ο κλάδος των τραπεζών εμφάνισε άνοδο της τάξης του 4,2%.

Ώθηση από το εξωτερικό

Περαιτέρω στηρίξεις στην ελληνική αγορά παρείχε και το κλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, τα οποία καταγράφουν συλλήβδην κέρδη, χάρη τόσο στη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη όσο και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών σ’ όλο τον πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ειδικότερα, βρίσκεται στο +0,83%, ο γερμανικός DAX στο +0,86%, ενώ το πρωί ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο +1,5%. Κέρδη 130 μονάδων εμφανίζει και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ράλι 5,5% για την Εθνική Τράπεζα

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, όπως προαναφέρθηκε, κατάφερε να «κλέψει» τις σημερινές εντυπώσεις, καθώς πέραν του deal για τον ασφαλιστικό βραχίονα, μετά το τέλος της συνεδρίασης θα ανακοινώσει και τα ετήσια οικονομικά μεγέθη του 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύθηκε κατά 5,5% και τα 2,57 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το πρόσφατο υψηλό 12 μηνών (2,65 ευρώ).

Εξίσου θετική ήταν η «εικόνα» και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να τερματίζει στο +4% και το 0,72 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 12 μηνών. Η μετοχή της Alpha Bank δε, σημείωσε συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 1,8%, δημιουργώντας αποστάσεις ασφαλείας από το 0,9 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας -υποχωρώντας κατά 5,7%- κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η σημερινή πτώση, μάλιστα, επήλθε κόντρα στον σχεδιασμό της διοίκησης για προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους παλαιούς μετόχους.

  • Alpha Bank 1,77% 0,92 ευρώ
  • Attica Bank -0,49% 0,205 ευρώ
  • Eurobank 4% 0,7278 ευρώ
  • ΕΤΕ 5,53% 2,575 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -5,72% 0,4051 ευρώ

Συνολικά, επομένως, ο τραπεζικός κλάδος παρουσίασε ημερήσια κέρδη της τάξης του 3,52% και τερμάτισε στις 543 μονάδες, απέχοντας μόλις 32 μονάδες από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών (575 μονάδες), το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την περαιτέρω βελτίωση του αγοραστικού κλίματος.

Στηρίγματα από ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως τις συναλλαγές, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να συνεχίζει τις ανοδικές «πτήσεις», κινούμενη στο +4,6%. Κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Fourlis, Τιτάνα, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε μία «ανάσα» από το +4%.

Εξίσου θετική ήταν η «εικόνα» στη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύθηκε άνω του 4%, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που απέκτησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχώρησε κατά 1,5%, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την εξέλιξη της πανδημίας και το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν, τέλος, στην Ελλάκτωρ, η οποία διολίσθησε κατά σχεδόν 2% εν μέσω των μετοχικών τριγμών που καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση της ΑΜΚ των 120,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά,  95 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 22 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 11 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 56,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News