Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 10:08
BUSINESS & FINANCE

DBRS για Ελλάδα: Το κλειδί για να πετύχει το Σχέδιο Ανάκαμψης

DBRS για Ελλάδα: Το κλειδί για να πετύχει το Σχέδιο Ανάκαμψης

Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του EU Next Generation (NGEU) αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, τονίζει η DBRS, εν αναμονή και του τελικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως εξηγεί ο οίκος, το NGEU αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα, για να εφαρμόσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει στο μέλλον και να αναπτύξει την οικονομία της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, η DBRS θυμίζει ότι η ελληνική οικονομία ουδέποτε ανέκαμψε πλήρως από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και η πανδημία αποτέλεσε ένα ακόμα εμπόδιο με μεγάλο κόστος.

«Συνολικά, η DBRS Morningstar εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να ενισχύσει άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών, αλλά και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού μέσω δαπανών για μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τις ικανότητες των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 «Παρόλα αυτά, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι λόγω της καινοτόμου φύσης του, η υλοποίηση αυτού του νέου ευρωπαϊκού εργαλείου ίσως ενέχει προκλήσεις και  θα απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την πλευρά της κυβέρνησης και ευκινησία από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης», τονίζει η αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης, Σπυριδούλα Τζήμα.

Για την αποτελεσματική ανάπτυξη των κοινοτικών πόρων, απαιτείται ισχυρή κυβερνητική δέσμευση, σε συνδυασμό με αυξημένες διοικητικές δυνατότητες για τη διαχείριση του όγκου των κεφαλαίων, τονίζεται. «Συνολικά, η θετική επίδραση του NGEU στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από την ομαλή έγκριση των εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», σημειώνει ο οίκος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News