BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «πρωταγωνιστούν» στο ταμπλό

Έτοιμο να αφήσει πίσω τη συσσώρευση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «πρωταγωνιστούν» στο ταμπλό

Προς καλύτερες ημέρες «βαδίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει -εκτός απροόπτου- να αφήνει πίσω τη διόρθωση του προηγούμενου 10ήμερου, έχοντας ως βασικά στηρίγματα μια σειρά κερδοφόρων και πολλά υποσχόμενων εισηγμένων.

Τη Δευτέρα, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης θα εκκινήσει από τις 851,82 μονάδες, απέχοντας μόλις 11 μονάδες από το υψηλό των τελευταίων 13 μηνών (862 μονάδες), το οποίο είχε σημειωθεί στις 18 Μαρτίου του 2021.

Έκτοτε βέβαια, μεσολάβησε μια διορθωτική κίνηση, η οποία έφερε τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη έως και τις 831 μονάδες, λόγω κυρίως των έντονων ρευστοποιήσεων στην Τρ. Πειραιώς, οι οποίες συνδέονταν με τους όρους και τη διαδικασία της επερχόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Ωστόσο, οι στηρίξεις των τίτλων του FTSE Large Cap κατάφεραν να απομονώσουν τις πιέσεις της Τρ. Πειραιώς και να παράσχουν την κατάλληλη ώθηση για την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Σ’ αυτό, βέβαια, συνέβαλε τα μέγιστα και η αισθητή βελτίωση των υπόλοιπων τριών τραπεζικών μετοχών, και κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κέρδισε συνολικά 7,6% μέσα στην εβδομάδα, χάρη στο deal για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η τιμή της μετοχής (2,575 ευρώ) κινείται μία «ανάσα» από το υψηλό έτους των 2,6 ευρώ. Στην ίδια κατάσταση δε, βρίσκονται και οι μετοχές των Eurobank (0,727 ευρώ) – Alpha Bank (0,92 ευρώ), οι οποίες προσεγγίζουν το καλύερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (σ.σ. 0,731 και 0,994 ευρώ, αντίστοιχα). 

Ας δούμε, τώρα, ποιες εταιρείες «πρωταγωνίστησαν» την περασμένη εβδομάδα:

  • H μετοχή της Viohalco αναδεικνύει σε «πρωταγωνίστρια» του χρηματιστηριακού ταμπλό, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 12% και σκαρφαλώνοντας στα επίπεδα των 4,85 ευρώ. Aπό τις αρχές του 2021, μάλιστα, «μετράει» σωρευτική άνοδο άνω του 30%, ενώ σε επίπεδο 12μηνου υπερβαίνει το +146%, σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς. Στο θετικό κλίμα για την εισηγμένη, οπωσδήποτε, έχει συμβάλλει τόσο η διατήρηση της μερισματικής πολιτικής (σ.σ. πρόταση για μέρισμα 0,02 ευρώ) όσο και οι εύρωστες οικονομικές – ταμειακές ροές (σ.σ. καθαρά κέρδη 32,9 εκατ. ευρώ για το 2020). Οι τάσεις δε, προδιαγράφονται ευοίωνες και για τα επόμενα χρόνια, χάρη στα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ της νέας επταετίας. 
  • Εξίσου εξαιρετική είναι και η πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, η οποία μέσα στην εβδομάδα εμφάνισε συνολικά κέρδη της τάξης του 9%. Μάλιστα, χάρη σ’ αυτό το «ξεπέταγμα», ο τίτλος κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες του 2021 και να «γυρίσει» σε θετικό έδαφος (+6%). Η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία ήδη αντικατοπτρίζεται στην τιμή της μετοχής (2,82 ευρώ) εδράζεται στο εν εξελίξει business plan, το οποίο προσβλέπει στην μετεξέλιξη του ΑΔΜΗΕ σε μια τεχνολογική εταιρεία αξιοποίησης υποδομών και τεχνογνωσίας. Άλλωστε, η πράσινη «μετάβαση», η οποία ήδη συντελείται και στην Ελλάδα, καθιστά το μέλλον του Διαχειριστή αρκετά θετικό. 
  • H μετοχή της Cenergy (2,45 ευρώ) αποτελεί ακόμη μία «ευκαιρία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπαρασυρόμενη φυσικά κι από τη μητρική Viohalco. Την τελευταία εβδομάδα εμφάνισε σωρευτική άνοδο κατά σχεδόν 7%, ανεβάζοντας τα κέρδη από τις αρχές του έτους στο +44%, ενώ σε σύγκριση με την προ 12μηνου περίοδο, το «άλμα» είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, προσεγγίζοντας το +190%. Τα διαρκή συμβόλαια νέων έργων σε Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, όπως και η «επεκτατική» στρατηγική στις διεθνείς αγορές, και ιδίως στις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει την ικανή συνθήκη για περαιτέρω άνοδο των μετοχών του Ομίλου.
  • H Lamda Development, από την πλευρά της, έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο της τάξης του 5,5%, αγγίζοντας τα 7,14 ευρώ, κάτι το οποίο εν πολλοίς αποδίδεται στις θετικές εξελίξεις για την επένδυση στο Ελληνικό. Το μεγαλόπνοο project φαίνεται ότι υπερβαίνει και τα εναπομείναντα «εμπόδια», εισερχόμενο σταδιακά σε φάση εκκίνησης, αυξάνοντας σημαντικά τις προσδοκίες για το μέλλον της εισηγμένης. 
  • Στο project του Ελληνικού αποδίδεται και η εκρηκτική άνοδος στη μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία διάγει πολύ καλές ημέρες, με τα εβδομαδιαία κέρδη να διαμορφώνονται στο +14%. Μάλιστα, από τις αρχές του έτους, η συνολική άνοδος ξεπερνάει το 42%, ανεβάζοντας τα κέρδη 12μηνου στο άκρως εντυπωσιακό 190%. Άλλωστε, ο στόχος ανάληψης διάφορων έργων στην περιοχή του Ελληνικού, η σύμβαση για τη Γραμμή 4 του μετρό, καθώς και η επέκταση στον τομέα της ενέργειας σηματοδοτούν τη δυναμική επανεκκίνηση του Ομίλου, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται κι από τους επενδυτές που δείχνουν να επιστεύονται τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Μιτζάλη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News