Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 10:45
ETE

Εθνική Ασφαλιστική: Ανακοινώνεται σήμερα το deal των 410 εκατ. ευρώ με CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Ανακοινώνεται σήμερα το deal των 410 εκατ. ευρώ με CVC

Την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, κλείνοντας το γύρο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης αλλά και έναν πολύχρονο κύκλο προσπαθειών πώλησης της εταιρείας που διήρκησε σχεδόν 5 χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 90% έναντι τιμήματος 410 εκατ. ευρώ και παράλληλα την υπογραφή 12ετούς συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance).

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα στο πλαίσιο και της ενημέρωσης των επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της Εθνικής τράπεζας, αλλά και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 τα ασφάλιστρα της Εταιρείας ανήλθαν στα 670 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 10% συγκριτικά με το 2019. Η υποχώρηση οφείλεται στη μείωση που είχαν οι πωλήσεις του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, του οποίου η παραγωγή υποχώρησε κατά 48% – από 216 εκατ. ευρώ σε 112 εκατ. ευρώ – και είναι αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου, το οποίο υπολειτουργούσε λόγω της πανδημίας. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 21% στον κλάδο ζωής, στο 7%, περίπου, στον κλάδο αυτοκινήτου, στο 18,6% στον κλάδο πυρός και στο 12,4% στους λοιπούς κλάδους. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της αποτελεί η ασφάλιση υγείας και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τα ασφάλιστρα από τα νοσοκομειακά προγράμματα ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εταιρεία παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους προσεγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ. 

Τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής παρουσίασαν άνοδο κατά 158 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 και ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 131%-171% τον αναγκαίο δείκτη φερεγγυότητας, χωρίς ή με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας, αλλά και των αποτιμητικών κερδών ύψους 125 εκατ. ευρώ από επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα κρατικά ομόλογα των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων. 

Από την πλευρά του CVC η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας συνιστά στρατηγικό στόχο της θέσης του στη χώρα μας, στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια με την εξαγορά της Vivartia, τις εξαγορές στον χώρο της υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της skroutz.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News